Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Kiközösített egy papot Ferenc pápa

2013.09.28. 10:57, Katekéta

Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy a nők pappá szentelésének lehetősége előtt az ajtó bezárult: egy nőnek lehetősége van szerzetesi közösségben élnie, de pap nem lehet, mert az hagyományosan férfifeladat az egyházban. Az ősegyházban nők lehettek szerpapok, vagyis diakónusok, és ez a lehetőség talán a jövőben újra megnyílik, de áldozópapi szerepet nem kapnak majd. Ez nem nőellenesség (fura is lenne egy máriás ájtatosságú felekezettől), hanem az isteni törvény követése. Bár csak periféria, de időről időre ezt a szabályt papok is kétségbe vonják.

Önmagában azzal semmi gond sincs, ha egy papnak magánvéleménye van, sőt az is megengedett, ha ez nem egyezik az egyházi állásponttal. De a hit alapjait, a dogmatikai megállapításokat nem hiteltelenítheti nyilvánosan. Amikor pedig papi minőségében lép föl, például prédikál, követnie kell az egyházi utasításokat.

Nem így tett Greg Reynolds atya, aki a Melbourne-i Egyházközség papjaként nyilvánosan az egyházi tanítás ellen prédikált már évek óta. Tettével úgynevezett latae sententiae, tehát automatikusan beálló kiközösítésébe esett. A kánonjog szerint ilyen esetekben nem szükséges a Szentszék ítélete az excommunicatióhoz, hanem az önmagától, pusztán a tett következményeként rögtön beáll. A pápa csak tudomásul veszi és megerősíti, hogy a pap kiközösítésbe esett.

A melbourne-i papok között ilyesmi még nem fordult elő, bár kiközösítés történt gyermekbántalmazási ügy miatt, de eretnekség kapcsán még nem. Reynolds a nők pappá szentelésének lehetőségéről prédikált, de állítása szerint az egyház azért is megorrolt rá, mert a helyi LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösséget támogatta.

A pap, aki kutyát áldoztatott

A kiközösítés oka nem csupán pár szó: a pap megalapította az Inclusive Catholics nevű szervezetet, mely keretében a női papság és a homoszexuálisok mellett kampányolt. Bár csak a csoport alapítójának és nem papjának nevezte magát, az egyházellenes nézetei miatt elöljárói többször figyelmeztették. Sajnos hiába, a férfi megátalkodott a rendetlen állapotban, így végül a kiközösítésig jutott. Hasonlóan járt el a botrányos Don Gallo atya, aki reményét fejezte ki, hogy a következő pápa homoszexuális lesz, valamint a marihuána legalizálása mellett állt ki. Ő néhány hónapja életét veszítette, mielőtt a gyógyító büntetésbe került volna.

2012 augusztusában példátlan dolog történt az atya miséjén: a sajtóhírek szerint megáldoztatott egy kutyát. Elképzelni sem tudom, hogyan történhet ilyesmi, de ez a legsúlyosabb bűn az Eucharisztia ellen (nem lehetséges, hogy a kegyelem állapotában legyen egy háziállat, mivel nincsen megfelelő értelme, hogy Krisztus testét méltó módon vegye magához). Az expap nem is tagadta, de azt mondta utólag, hogy tanult az esetből.

A kánonjog 751. és 1367. kánonja alapján Greg Reynolds bár katolikus maradt, többé nem élhet papi jogaival, így például nem szentelhet, nem tarthat misét, nem gyóntathat stb. Ez az állapot az egyház gyógyító célú büntetése: célja, hogy visszafordítsa az egyházszakadási szintig jutó papját, aki így kikerülhet ebből az állapotból. A papi rend karakterszentség, így élete végéig viseli, de jogi értelemben már nem pap, így érvényesen nem is folytathat papi tevékenységet.

Hasonló eset előfordult már az egyházban, mikor egy pap engedély nélkül nőket kezdett felszentelni. Ilyenkor a kánonjog szerint szintén automatikus kiközösítésbe esik, a szentelés érvénytelen (szentségtörés), az érintett nő pedig egyházi tilalomba zuhan (például nem vehet föl szentelményeket, szentségeket, nem lehet szolgálati résztvevő a szentmisében stb.).

Ez az első ismert kiközösítés, amióta Ferenc pápa márciusban elfoglalta a székét.

8 komment

Címkék: amerika hír kiközösítés


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr625537836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2013.09.28. 14:18:37

"nem lehetséges, hogy a kegyelem állapotában legyen egy háziállat, mivel nincsen megfelelő értelme, hogy Krisztus testét méltó módon vegye magához"

Egy egy-két éves gyereknek sincsen megfelelő értelme, hogy felfogja milyen rítusokat játszatnak el vele. Akkor az is szentségtörés ha az ő szájába teszik a kekszet?

És miért félnek annyira ezek az agglegények a csajoktól? Lehet jót tenne az egyházuk imidzsének néhány jószívű papnő.

Katekéta 2013.09.28. 14:40:34

@Urfang: természetesen kisgyermek sem áldozhat, alapműveltség az elsőáldozás fogalma. Kitűnő, jó szívű szerzetesnőink vannak. Más felekezetben nem is jellemző a betegápoló nővér, aki életét is erre áldozza.

bgp 2013.09.28. 18:07:16

A kutyát megértem (ha igaz és nem csak karaktergyilkosság). A nőket nem.

tisztapista 2013.09.28. 20:57:05

A hókuszpókuszolt ostya senkinek sem közvetít kegyelmet. Még egy kutyának sem. Ezért kár kiközösíteni a papot.

Bár még ő járt a legjobban a vallással megnyomorított pápisták közül.

Katekéta 2013.09.29. 09:15:11

@tisztapista: köszönöm a bölcs véleményt, de természetesen nem az ostya közvetít kegyelmi állapotot. Sajnos így értelmezhetetlen, amit írt.

pelekas 2013.09.30. 12:04:33

@tisztapista: Ha megtapossa valaki édesanyád fényképét, az sem jelent semmit? A jelkép szó jelentése mond valamit neked?

kávét! · http://katolikusvalasz.blogspot.com/ 2013.09.30. 18:55:41

@bgp: A katolikusok kinyilatkoztatott igazságnak tekintik a férfi papság exkluzivitását. Vagyis a nők pappászentelhetetlensége Isten rendelése - katolikus szemmel.

Nem azért nincsenek női papok, mert azt emberek nem szeretnék (akármilyen okból), hanem azért mert a papság már az Ószövetségben is kizárólagos férfi jog volt. Bizony: Isten diszkriminál. Elsőszülött fiak voltak a Melkizedek-féle papok, majd a Lévi törzséből származó férfiak a levita papok.

Fontos, hogy ennek oka nem lehet a hímsovinizmus, vagy a patriarchális kultúra, mint azt sokan hiszik, hiszen Izrael kivételnek számított abban, hogy nem voltak papnőik. A többi népnek voltak. Ha pedig a kizárólagosság isteni akarat, a téma le van zárva.

Az Újszövetségben Jézus kizárólag férfiakat választ apostolokká. Valszeg nem véletlenül, hanem mivel Isten volt, célja volt ezzel is.

Ez a történelmi megközelítése annak, hogy a katolikus egyház miért gondolja azt, hogy a papság férfi dolog.

A teológiai ok ugyanerre pedig az, hogy a papok az Atya és Jézus intézményes képviselői, sőt "in persona Christi" cselekszenek olykor, ami aligha lenne lehetséges egy nő számára - hacsak nem merészkedik valaki odáig, hogy Jézus férfi megtestesülése is esetleges.

Amúgy erről a kérdésről C.S. Lewis is írt egy esszét: Women and pristhood címmel azt hiszem. Lényege ez: az a kereszténység, ahol nők is lehetnek papok egy másik vallás már lényegében, egy másik istenhez.

Remélem ezek segítenek.

Az a lényeg, hogy azért nincsenek katolikus papnők, mert hisszük, hogy ez Isten szent akarata. Az lehet, hogy szerinted és még sokak szerint ebben tévedünk, de egyvalamit el kell ismerni: a mai kulturális nyomás mellett vagány dolog, hogy az egyház hű marad a lelkiismeretéhez.

Mit gondolsz?

kávét! · http://katolikusvalasz.blogspot.com/ 2013.09.30. 19:26:07

@Katekéta: Szerintem tisztapista arra gondolt, hogy amennyiben az eucharisztia (aliasz: hókuszpókusz ostya) nem közvetít kegyelmet, akkor nem is lehet szentségtörést elkövetni vele. És ebben persze igaza van.

Csak azt nem veszi figyelembe, hogy a katolikusok szerint az átváltoztatott ostya Jézus maga, teljese istenségével és emberségével...

@pelekas: ...de ha ez így van, akkor az ostya meggyalázása nem ahhoz hasonlít, mintha az anyukánk fényképét, hanem mintha magát anyánkat gyaláznák meg.

Ha a katolikusoknak (+görög keletieknek) van igazuk, akkor az eucharisztia több mint jelkép: maga Isten.

Ebben a kontextusban kell értelmezni az Egyház reakcióit a visszaélésekre. Jelképek miatt, pl egy kereszt méltatlan illetése miatt, nem lenne egyházfegyelmi ügy. Az eucharisztiából igen.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása