Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Valóban léteztek a Makulátlanok

2013.04.16. 11:47, Katekéta

A népszerű tévésorozat, a Trónok harca harmadik évadának harmadik részét tegnap mutatták be: ebben Daenerys Targaryen nyolcezer katonát vásárol, akiket Makulátlanoknak neveznek. A valóságban is létezett Szeplőtelen sereg, ahogyan George R. R. Martin művében is, igaz, egészen más habitusúak voltak... Néhány aktualitás egy összefoglaló bejegyzésben.

Sajnos az időhiány igen nagy ellensége a hívőnek: nem véletlenül ismétlik a ferencesek előszeretettel Jézus szavait az Olajfa hegyéről, miszerint „virrasszatok és imádkozzatok”. Állandóan készen kell lennünk foglalkozni a földi életünknél jelentősebb igazságokkal, és fönn kell tartanunk az élő kapcsolatot Istennel. Ezért is helyes az Egyház egyik, a laikusok által leginkább hibáztatott fegyelmi előírása, mely szerint halálos bűn terhe mellett kötelezővé teszi a vasárnapi miselátogatást.

A cél nemes: az egyén renyheségből, léhaságból hajlamos elfeledkezni arról, hogy hitre térni nem egy alkalom, hanem állandó valóság. A megtérés pillanatától kezdve nemhogy befejeződött az egyén munkája, hanem csak ott kezdődik: addig csak korlátozottan felelős döntéseiért, hiszen nem ismert Jézust, utána viszont minden bűnnel Őt sérti meg. Annyi munkánk és dolgunk van, hogy gyakran nem jut időnk a családunkra vagy éppen az elmélkedésre, pihenésre és a hitéletre. Azzal azonban, hogy mindezeket elhagyjuk az életünkben, szépen lassan el is távolodunk tőlük. Ahogyan a szerelmesek kapcsolata is kihűl, ha sokáig nem tartanak kapcsolatot, éppen úgy tudunk eltávolodni Istentől, ha nem vele és általa éljük meg a hétköznapokat. A heti legalább egy nap megszentelése a Szentírásból ered, a szentmise kötelező látogatása pedig éppen a hívő érdekében meghozott egyházfegyelmi szabály. Általa az Egyház igyekszik minőségi hitéletet élő hívőkkel együtt megélni a krisztusi lelkületet.

De sokszor elszalad az idő, s ez történik velem is, így már csak nevettető naivitásnak tűnt kezdeti lelkesedésem, hogy akár napi egy írásra is szakítok időt. Elnézést a lustaságért, de nehéz olyan hangulatba kerülnöm, s elegendő időt szánnom rá, hogy haladjak azzal a számtalan témával, melyet összegyűjtöttem.

Az idő rövidsége miatt most két aktualitás után egy érdekességet osztok meg az olvasó közösséggel.

Egyrészt ma ünnepli 86. születésnapját Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápa. Isten éltesse sokáig! Sajnos olasz baloldali lapok már halálhírét keltik, pontosabban halálos betegségéről írtak, sőt a vatikáni szóvivő szájába is adták, hogy már nem sok van hátra az előző pápa életéből. Bár valóban élemedett kora miatt egészségi állapota nem kitűnő, néhány nappal korábban a Vatikán azt közölte, hogy semmi komolyabb betegsége sincsen, így remélhetőleg előző pápánk még hosszú ideig lehet köztünk. Ha a háttérben is, de hathatós imáival segítséget nyújthat.

Tegnapi hír, hogy elhunyt a legidősebb magyar katolikus pap. Boros Gyevi Imre ferences szerzetes atya 99 éves volt, már 77. éve élt szerzetesként. 2011-ben tartott rubinmiséjét. Halálával egy több emberöltőnyi tapasztalattal rendelkező, hányattatott történelmi években is végig hitéhez hű atya tért meg Istenéhez. Egy olyan hívő számára, aki nem ismerte személyesen, a kilencvenkilenc éves atya halála természetesen nem elsősorban a gyászt jelenti, hanem emlékeztet az ígéretre, mely szerint lesz feltámadás, ahol a tükör általi homályos látást fölváltja majd az Úr színről színre látása. Imádkozzunk a lelkéért!

A könnyedebb témák közé pedig a Trónok harca című sorozat tartozik. A most debütáló harmadik évadban fölbukkant Makulátlanok olyan katonák, akik tudatát és akaratát teljesen kilúgozták, és tökéletes zsoldossá tették őket. Ez a vudura emlékeztető eljárás csak mese, de a Makulátlan lovagok léteztek, méghozzá a XX. században!

Az általam már bemutatott Szent Kolbe Maximilian atya alapította a Szeplőtelen Szűz Lovagjait, mely tagjait röviden csak Makulátlanoknak neveztek. Nem ők voltak hiba nélküliek, de közös ügyüknek tekintették Szűz Mária szolgálatát. A Szeplőtelen Szűz Lovagja nevű újság egyébként a húszas években már ötvenezer példányban jelent meg, mire Maximilian páter Japánba utazott mindenféle támogatás vagy nyelvtudás nélkül, hogy elkészítse a katolikus újság helyi változatát. Nem kellett tíz év, hogy ott is hetvenezres példányszámban fogyjon a lap, amelyhez mindent felajánlás és adomány útján kapott meg a szerzetes. Nagasakiban, ahol az 1500-as évek végén még két tucat ferences atyát keresztre feszítettek keresztény hitük miatt, szárba szökkent a XX. századi japán katolizáció talán legjelentősebb folyóirata.

Kolbe már gyermekkora óta a Szűzanyának szolgálatának szentelte életét, és pappá szentelése után alig telt el fél év, máris megalapította a héttagú csoportot, amelynek célja a kereszténység ellen támadó erők legyőzése a tájékoztatás és a média erejével. Az akkori szabadkőművesek nyilvánosan, a Vatikánban támadták a katolicizmust, sőt luciferiánus zászlót is bontottak, mire a szent mindenképpen a Szűzanya erejével akart válaszolni: ahogyan Szűz Mária összetiporja a kígyó fejét, úgy tudták a Szeplőtelen Szűz lovagjai összetiporni a hazugságokat tényfeltáró, hitvédelmi írásaikkal.

Ahogyan a korábbi, Szent Maximilianról szóló bejegyzésemben is írtam, a II. világháború alatt egy német koncentrációs táborban mártírhalált halt atya az internet védőszentje. Itt van jó esélye minden hívőnek arra, hogy megvallja, amit gondol. Épp most üzente a Twitteren a Szentatya, hogy Jézus evangéliumát nem hirdethetjük jól anélkül, hogy tanúbizonyságot tennénk róla. Ahogyan mondani szokás: százból csak egy ember olvassa a Bibliát, a többi kilencvenkilenc viszont őt nézi. A rosszindulatúaknak megfelelni sosem fogunk, de mégis felelősségünk van abban, hogy igyekezzünk úgy élni, ahogyan példaképünk, Krisztus megkívánná. Mivel nem vagyunk képesek ezt bűntelenül tenni, megtanuljuk elnézni mások hibáit, megismerjük a megbocsátás erejét is. De ahhoz, hogy őszintén éljünk, meg is kell vallanunk, amit hiszünk: az internet pedig erre kitűnő lehetőség.

Szólj hozzá!

Címkék: szentek


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr955229280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása