Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Az egyház visszafogja a túlbuzgó békeköszöntést

2014.12.24. 12:09, Katekéta

Kilencévi megfontolás és tanácskozás után az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció úgy döntött, meghagyja helyén a békeköszöntés helyét a liturgiában.

A békesség és szolidaritás kifejezésének átalakulása az elmúlt években sokakat aggasztott, akik szerint elveszítette eredeti jelentését. A kongregáció állásfoglalása szerint ha előre látható, hogy nem a megfelelő módon zajlik majd le a rítus, akár el is lehet hagyni a miséből. Ha pedig lezajlik, akkor méltósággal kell kifejezni, és észben tartani, hogy a gesztus „nem a ’jó reggelt’ keresztény változata”, hanem a keresztény hit kifejezése, miszerint az igaz béke Krisztus halálának és feltámadásának ajándéka. Személyes megjegyzésem, hogy rendkívül kiábrándító, mikor az úgynevezett diákmiséken már nem is a kézfogási rítus jelenik meg, hanem egymás kezét megfogva hullámozni kezdenek a résztvevők, mivel ez a szentmise deszakralizációját okozza.

Az ügyben a kongregáció körlevelet küldött, amelyben kifejtik, hogy a békeköszöntés helyben hagyását Ferenc pápa is jóváhagyta. A körlevél tartalmát Ferederico Lombardi jezsuita atya is megerősítette augusztus 1-jén.

Nem változtatnak

A püspöki szinódus 2005-ben tett javaslatot arra, hogy a békeköszöntés rítusát a misén belül máshová helyezzék át, például a hívők imádságának végére és a felajánlás előttre.

A kongregáció vezetője, Antonio Canizares Llovera bíboros és kongregáció titkára, Arthur Roche érsek elmondták, XVI. Benedek pápa kérte fel a kongregációt arra, hogy tanulmányozzák a kérdést. Miután ezt megtették, a kongregáció világszerte felkérte a püspököket, hogy foglaljanak állást, megtartsák-e a békeköszöntést eredeti helyén, vagy mozgassák más helyre annak érdekében, hogy a hívők jobban megérthessék és átélhessék, így jobban végre is tudják hajtani a gesztust.

A levél szerint végül úgy találták helyesnek, ha a békeköszöntés helyét meghagyják a liturgiában és nem változtatják meg a Római Misekönyvet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene új erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy elmagyarázzák a békeköszöntés jelentőségét a hívőknek, és megmutassák azt, hogyan kell a gesztust helyesen végrehajtani.

shutterstock_217229662.jpg

Máshogyan is lehetne?

A levélben arra kérik a püspököket, vegyék fontolóra, milyen új gesztusokkal lehetne a békeköszöntést elvégezni a bevett profán köszöntési módok helyett. Emellett arra is felhív az iromány, hogy vessenek véget az olyan cselekedeteknek, mint a „dal a békéért”, amely a római rítusban nem létezik; a hívők helyelhagyása, hogy egymást köszöntsék; az oltár elhagyása a pap által, hogy köszöntsön néhány hívőt; illetve a békeköszöntés használata karácsonykor, húsvétkor, esküvőkön és temetéseket üdvözlésként, gratulációként vagy részvétnyilvánításként.

A katolikus liturgikus hagyományban a békeköszöntés a felajánlás előtt történik, válaszul Jézus buzdítására:

"Azért, ha a te ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy a te atyádfiának valami panasza van ellened:

Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával, és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat." (Máté 5:2324)

A latin hagyományban azonban a szentáldozás után következik a béke gesztusának bemutatása, mert az a feltámadott Krisztus jelenlétét jelképezi. Közvetlenül a kenyértörés előtt van a helye, amely alatt az Isten Bárányához könyörögnek a hívők, hogy „adja nekik az ő békéjét”. 

A békeköszöntés helyesen úgy történik, hogy a közvetlen közelünkben állók kezét szorítjuk meg. A gesztust lényege az átélés, mivel nagy jelentőséggel és mély jelentéssel bír. Ez a szolidaritás jele.

Szólj hozzá!

Címkék: mise katolicizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr207008539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása