Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Tényleg lesz-e világvége?

2012.12.28. 14:16, Katekéta

A média bulvárérdeklődése középpontjából az emberek mindennapjaiba került a maják naptárjának félreértelmezéséből születő világvégejóslat, amely egyébként a hasonló hamis próféciáktól megszokott módon nem teljesült be. S miközben nevetünk azon, hogy egyre többen jósolnak be nem következő világvégét, elfelejtjük, hogy maga a Szentírás is szól utolsó időkről. S azoknak egyik jele éppen az, hogy megjelennek hamis vallások és álpróféták, akik közül sokan világvégét jósolnak...

A bibliai apokalipszis leírását, a Jelenések könyvének disztopikus látomásait a többség rémes fenyegetésként éli meg: az antikrisztus felemelkedése, a fenevad térnyerése és ezáltal a minden eddiginél nagyobb kínszenvedés, mely az emberiségre vár, valóban ijesztő lehet. A valóságban azonban Krisztus nem azért érkezik vissza második eljövetelében e világra, hogy elpusztítsa, hanem azért, hogy üdvözítse a lelkeket. Akik tehát Krisztusban élik életüket, Örömhírhozóként tekintenek reá, örülnek és várják visszatérését. Nekik nincsen okuk félni, sőt a Biblia szerint őket meg is tartja az Isten az utolsó időkben, dacára annak, hogy nagy lesz a pusztítás.

A Bibliában azonban nincs arról jelzés, hogy ez mikor következik be, sőt Jézus azt mondja, hogy az órát még maguk az angyalok sem ismerik, kizárólag az Atya tudja az időt. Mi tehát sem a napot, sem az órát nem ismerhetjük, s erről a bibliakutatók arra következtetnek, hogy az talán nem is egy pontosan meghatározott időpont. Egy műalkotás is magán viseli alkotójának kéznyomait, jellemzőit, stílusát. A teremtett világ is magán viseli az Isten képmását az emberen, egészen pontosan a tiszta emberi lelken keresztül. Ezt annyira tiszteli az Úr, hogy szabad akaratot adott, engedélyt ad a rosszra, a gonosz döntésekre. Ez a szabad akarat kitér arra is, hogy milyenné alakítjuk a világot: azaz a végítélet eljövetele függhet az emberiség viselkedésétől is.

Hogyan jön el a világ vége?

Amit viszont a Könyvek Könyvét olvasók már tudnak, hogy a világ végét nem emberi kezek okozzák majd! Nem atomháború, de még csak nem is egy eltévedt planéta vagy hirtelen klímaváltozás okozza majd az emberiség végét. A Szentírás szerint bár az emberek közelebb sodorhatják majd magukat a végítélethez, Dániel próféta figyelmeztet rá, hogy emberi kéz érintése nélkül, isteni beavatkozásra lesz felszámolva a bűn s a világ. Nem kell azonban rettegni: csak a világ ábrázata alakul át, nem lesz többé földi élet, hanem csak a szentek közössége Isten színről színre látásában (ez az, amit mennyországként ismerünk).

Az, hogy hiszünk-e a Bibliának, valóban csak hit kérdése. A híres XVII. századi matematikus-fizikus, a tekintélyes Blaise Pascal azt írta, hogy megvizsgálta a világ vallásait, s azt találta, hogy ezek egymástól eltérő parancsokat és ismereteket fogalmaztak meg, ez pedig azt jelenti, hogy hamisak. Egyetlen igaz lehet közöttük, s bár mind profetanisztikusnak tartja magát, csak egyet talált, amelynek próféciái mind be is következtek, ez pedig a kereszténység. Ma már sokkal toleránsabban nyilvánulunk meg a világvallásokkal kapcsolatban, s inkább a szinkronizmusokkal, a hasonlóságokkal foglalkozunk, de az tény, hogy a Szentírás igazsága abban áll, hogy filozófiailag is tökéletes mű: ha mindenki aszerint élne, a világ működőképes és csodálatos lenne.

Mivel Isten azt mondta, hogy ő a világ kezdete és vége (az Alfa és az Ómega), ezért a teremtés mellett a befejezését is ő fogja meghatározni, nem az ember. Ugyanúgy jön el a Fiú ítélni élőket és holtakat, ahogyan Noé idejében az özönvíz elpusztította az emberiséget: az Írás szerint az emberek ettek, ittak, még házasodtak is, mert ennyire nem vettek tudomást a végórákról. Ez várható az utolsó napokban is.

Nem tudhatjuk, mikor jön el az idő, ezért nincs is értelme találgatni. Azt viszont tudhatjuk, hogy ez nem katasztrófa lesz, hanem örömhír, hiszen a világ megszabadul a rossztól. Csak azoknak van okuk félelemre, akik tudatosan elutasítják Krisztust és a ő világrendjét, de ők éppen ezen dac miatt nem foglalkoznak ezzel. Mindazok, akik érzik belül, hogy aminek e fizikai világban kezdete van, annak vége is lesz, tudják, hogy nincs mitől félni.

Minden ember tudja, tudhatná, hogy Isten létezik. Ezt az igazságot is a Biblia jelenti ki a Rómabeliekhez írt levélben: „Isten örök hatalmát és isteni természetét emberi szem nem láthatja. Ezeket mégis érzékelheti és megértheti mindenki, a világ teremtése óta, amikor Isten teremtményeit látja. Így tehát nincs mentség azok számára, akik felismerték Istent, de mégsem tisztelték őt Istenként, sem nem voltak hálásak iránta” (Róm 1,2021). A görög filozófusok is eljutottak pusztán logikai úton Isten létezésére, s ez a felismerés minden emberben benne van, hiszen a Teremtőtől származik mindenki. Aki önmaga úgy dönt mégis, hogy elfordul az Istentől, az ő teremtményeit (önmagát és más embereket, tágabb értelemben pedig a teremtett világot és annak szabályrendszerét) nem tiszteli, annak  ahogyan a fönti bibliai sorokból láttuk  nincsen mentség. Nekik a végítélet sírást és fogcsikorgatást ígér, azonban mindig ott van a lehetőség számukra is, hogy elfogadják a felismerést: az Első Ok létezik.

Milyen jelei vannak az utolsó időknek?

Természetesen azért izgatja az emberi fantáziát, hogy távol járunk-e az utolsó időtől. Az emberiség azért az elmúlt kétezer évben mindig úgy képzelte, hogy már nem lehetünk távol, s ez ma sincsen másképpen. De a valóságban nem tudhatjuk, mert a mi általunk átlátható néhány ezer év a valóságban semmiség, különösen úgy, ha a Teremtőnk az időn felül áll. A Bibliában azonban vannak utalások, méghozzá az idők jelei, melyek megmutatják, hogy nagyon rossz irányba tart a világ.

Máté szerint lesznek háborúk és háborúk hírei (erről szólt a XX. századunk), lesznek éhségek (manapság közel hárommilliárd ember éhezik), lesznek földindulások mindenfelé (az elmúlt ötven évben megszázszorozódott a jelentett természeti katasztrófák száma), lesznek döghalálok (rengeteg járvány, kórokozó, gyógyíthatatlan betegség ütötte föl a fejét, dacára az egyre javuló orvostudományi eredményeknek). Kialakul egy látszatvallásosság, sokféle új vallás, szekta jön létre, hogy a helyes tanítást elhalványítsák. Az emberek az ezotéria, spiritualizmus, keleti vallási gondolatok felé fordulnak. Üldözni fogják a keresztényeket, sőt meg is ölik őket, egyes látomások szerint papok vérétől fog vörösleni Róma dombja.

A Biblia szerint az utolsó időkben az emberek magukat szeretők, pénzsóvárak, kevélyek, káromkodók, háládatlanok, tisztátalanok, mértéktelenek, jónak nem kedvelői, árulók lesznek. Mindezek következménye olyan nyomorúság lesz az Írás szerint, amelyet még nem látott a föld népe, s sír majd minden nép.

Talán holnap, talán egy ezredév múlva.

Szólj hozzá!

Címkék: biblia világvége prófécia jelenések könyve


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr1004984906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása