Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Szíriai papi mártírra emlékezünk

2014.04.22. 07:57, Katekéta

Már-már közhelyessé züllik, hogy jelenleg a világon a keresztények a leginkább üldözöttek, pedig sajnos ötpercenként hal meg egy a hitéért. Amikor a zömében keresztények lakta szíriai Homsz fölötti uralmat átvették a lázadók, 66 ezren menekültek el. De voltak néhányan, akik maradtak, így ott maradt köztük Frans van der Lugt SJ atya is.

Ez a szolgálat rendkívüli árat követelt meg: április hetedikén, csupán néhány nappal az atya hetvenhatodik születésnapja előtt egy fegyveres berontott a templomba, a jezsuita szerzetest pedig brutálisan megverte, majd főbe lőtte.

Az elmúlt három évben 140 ezer ember életébe került a szíriai elnök, Bassár el-Aszad és pártja, a Baasz elleni felkelések. A többségében szunnita lázadók az évszázados szír keresztényeket sem kímélik, előfordult, hogy aknavetővel támadtak egy keresztény iskolát.

A milíciák általi támadások ellen igyekeztek a helyiek védekezni, de a környező arab országok és a Nyugat is anyagilag és fegyveresen támogatja az iszlamistákat.

Frans atya 1966-ban költözött Szíriába, azóta jelentős közösséget hozott létre. Nemcsak a muszlim–keresztény párbeszéd javításával foglalkozott, hanem helyi programok szervezésével és kiterjedt evangelizációs munkával szolgálta a helyieket.

A harcok 2011-es kezdetekor kitárta a temploma kapuit a muszlimok előtt is, ételt osztott felekezeti hovatartozástól függetlenül. Akkor azt mondta, nem azért érkezett Szíriába, hogy csak keresztényeknek segítsen.

Még akkor is szolgálati helyén maradt, mikor sokan már elmenekültek. Értelmetlen meggyilkolása után sok muszlim is lerótta kegyeletét: túlzás nélkül állítható, hogy több évtizedes szolgálata alatt emberek ezreinek életét segítette a mártír pap. Sajnos azonban mellette is több száz keresztény mártír vesztette életét az elmúlt három évben a szisztematikus keresztényüldözés során, mely kapcsán a segítségkérésekre a nyugati hatalmak sajnos süketek maradtak.

1 komment

Címkék: videó hír keresztényüldözés


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr986067655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katekéta 2014.06.24. 07:59:18

Most egy éve gyilkolták meg François Murad atyát is szíriai dzsihádisták. Egy videón lefejezés látható, amelyről később azt állították, nem a pap meggyilkolását rögzíti, mert őt a templomában ölték meg, mikor szerzetesnővérek védelmére kelt. Akárhogy is: az atyát kereszténysége miatt meggyilkolták, a templomát földúlták. Vértanúsága emlékeztessen bennünket, hogy a kereszténység ma a leginkább üldözött világvallás.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása