Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Tarthat-e fegyvert egy pap?

2013.08.18. 15:36, Katekéta

Nem úgy képzeljük el a papokat, mint akik felfegyverkezve mennének templomba, és bár ötpercenként hal meg ma egy keresztény a hite miatt, mégis furcsa lenne, ha a reverenda alól egy pisztoly bukkanna elő. De vajon szükség esetén lehet-e fegyvere egy papnak? Mit mond erről a kánonjog?

Amikor a Katolikus Egyház tanítását vizsgáljuk, mindig figyelembe kell vennünk annak tanítását, tehát katekizmusát. A fegyverekre vonatkozó erkölcsi iránymutatások szerint a fegyverek felhalmozása nem a béke megőrzésének eszköze, hanem veszélyt jelent rá, egész pontosan úgy fogalmaz az egyház, hogy a fegyverkezési hajsza nem biztosítja a békét. A Szentírásra alapozva mondhatjuk, hogy amennyire bűnösök az emberek, annyira fenyegeti őket állandóan a háború réme.

A fegyvert tehát nem önmagában veti el az Egyház, hiszen az egy eszköz, olykor előfordulhat, hogy éppenséggel életet óv meg. De nem dicséri a fegyverkezést, és fölszólít a morális szempontok figyelembe vételére.

A katekizmus szerint lelkiismereti okokból a fegyveres szolgálat is megtagadható, ilyenkor viszont más módon kell az emberek vagy az állam hasznára lenni, tehát ez nem a közös felelősség alóli kibújás, hanem a fegyverhasználat visszautasítása.

Minden hetedik életévét betöltött katolikus számára kötelező erejű az egyházjog, így a fegyverkérdésben meg kell vizsgálnunk a kánonjogot is. Egy érseki bíró volt segítségemre, aki elmondta, hogy konkrétan a fegyverviseléssel kapcsolatban nincsen külön szabályozás. Annyi megkötés van, hogy klerikusok csak püspökük engedélyével vállalhatnak fegyveres szolgálatot (CIC 289. kánon 1 §).

Ezekből tehát az következik, hogy egy pap elvileg hordhat fegyvert.

Persze miért lenne ez ilyen egyszerű?

Épp most júniusban tiltakozott a helyi egyházi vezetés a Fülöp-szigeteken, amiért a helyi jogszabályok lehetőséget adnak számukra is, hogy fegyvert tartsanak. Arra hivatkoznak, hogy Jézus figyelmeztetése szerint az, aki kardot ránt, kard által vész majd el, a papok pedig a béke emberei, semmiképpen sem a háborúé. Azonban önvédelmi okokból, az esetleges támadások elhárítására használhatnának fegyvert, immár a helyi törvények szerint is.

Az új törvény már nem csupán rendőröknek és katonáknak engedi, hogy közterületen fegyver legyen náluk, hanem mindenkinek, akit veszély fenyegethet (külön kiemelik a minisztereket, üzletembereket, ügyvédeket, imámokat, rabbikat és papokat). A fegyvertartás engedélyhez és vizsgálathoz között, többek között csak büntetlen előélet és bejelentett, adózó állás mellett kérhető. Ahogyan körbenéztem a nemzetközi katolikus oldalakon, főleg olyan véleményeket láttam papoktól, hogy nekik ne legyen fegyverük, mert bízzanak a Gondviselésben és a szeretet erejében.

Ez persze kitűnő álláspont. Viszont nem mindenki pap: és épp ebből következően fontos, hogy az egyház ne legyen szemellenzős. Pontosan tudjuk, hogy vannak fegyverek és sajnos háborúk is, akkor is, ha nem akarjuk. Éppen ezért ezt a kérdéskört is vizsgálni kell.

Egy katolikus hívő tarthat magánál fegyvert, ha a célja az önvédelem. De egy pap is kerülhet fegyverek, sőt katonai szolgálat közelébe, mégpedig tábori lelkészként. A honvédségünkben ma is teljesítenek szolgálatot katolikus papok.

katolikustaboripuspokseg.jpgKatolikus pap a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatától
az idén augusztus 3–4. között megrendezett kecskeméti
Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató rendezvényén

A magyar tábori lelkészi szolgálat

A katonai papság különös elhívás, mint például a börtönlelkészi szolgálat. A tábori papoknak akár éles bevetésen vagy háborús helyzetben is a terepen kell lenniük, ahol feladataik egyike a kenet feladása a sérülteknek. Emellett a táborban rendszeresen gyóntat, valamint hagyományos lelki vezetői munkát végez. Ha valaki azt hiszi, hogy a katonák ölésre programozott őrültek, akiket nem érdekel a vallás és a lelki üdvük, az igazán nagyot téved. Néhány éve afganisztáni kiküldetése előtt egy magyar honvéd szegezte nekem a kérdést, hogy mégis hol az ő helye egyházunkban, mikor előfordulhat, hogy hamarosan embert kell ölnie. Igen nehéz lehet egyfelől megérteni, hogy nem szabad ölni, másfelől elfogadni, hogy olykor mégis szükség van a katonaságra.

Az első időkben a papok a hagyományos stólákat használták bevetések során is, ami liturgikus színei miatt a rejtőzködést lehetetlenné teszi. Épp egy magyar pap ötlete volt a terepszínű stóla, amelyet ma is alkalmaznak az egyházban a tábori lelkészek.

A honvédségben protestáns lelkészi szolgálat és tábori rabbinátus is működik. Jelenleg a katonai ordinárius S. E. Mons. Bíró László tábori püspök, akit még Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápa nevezett ki 2008-ban a Katolikus Tábori Püspökség vezetésére.

tabori_bulla.jpgA tábori püspök pápai beiktatási bullája

A magyar tábori püspökség újjáalakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett a 2000-ben elhunyt Tabódy István atya, aki 1945-től a Honvédelmi Minisztérium lóügyi főosztályán dolgozott, majd százados lett. Politikai okokból elutasították, hogy szemináriumba mehessen és papnak tanulhasson, de külön miniszterelnöki engedélyt kapott végül a tanulmányai folytatására.

Az 1956-os forradalom támogatása miatt 12 év börtönre ítélték, melyet le is töltött. Egy néhány évvel ezelőtti televíziós műsorban így vall többek között erről is a posztumusz vezérezredes rangú kanonok (a videóban a 20. perctől):

Tabódy atyát egyébként politikai okokból később kizárták a szemináriumból, így nem taníthatott ott. A bűne az volt, hogy megtagadta az országos békepapi találkozón való részvételt. A szocialista rendszer nem szívelte a papságot, így a Szentszéktől független papi szervezetet igyekezett létrehozni, hogy zavart és megosztottságot keltsen a hívek között. A pártfunkcionárius békepapokat sajnos ma is sokan az egyházi papsággal azonosítják, pedig sokszor ők nem voltak valódi papok.

A Kádár János által megalapított mozgalom vezetője Beresztóczy Miklós volt, aki később elmondta, hogy kínzásokkal érték el beleegyezését. Ezután viszont valóban békepapi vezető volt. A száműzetésben, követségen élő Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros határozott tiltása ellenére ő és Horváth Richárd atyák az Országgyűlésben képviselőséget is vállaltak. Ez a tilalom ellenére és a felsőbb utasítás megsértése miatt az apostoli hivatalnak különlegesen fenntartott kiközösítésbe ejtette őket. Az excommuicatio egyházi határozatát itthon nem hozták nyilvánosságra, így a már kiközösített pap, Horváth évekig a Szent István-bazilika plébánosa is volt, természetesen kánonjogilag érvénytelen módon. (Az ő kiközösítését később megszüntette az egyház.)

A tábori lelkészek és Magyarország védőszentje a nándorfehérvári diadal hőse, Kapisztrán Szent János. A török feletti győzelem emlékére szólnak minden délben a harangok.

19 komment

Címkék: videó kereszténység katolicizmus katekizmus kánonjog


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr485465775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2013.08.18. 20:53:55

Ja, hogy római katolikus papok is voltak képviselők a Kádár-féle parlamentben?

Katekéta 2013.08.18. 20:57:02

@I_Isti: Ahhoz nem kell még komoly történelmi műveltség sem, hogy a leírtakat értelmezni lehessen. Kiderül az írásból, hogy nem, kiközösítés alatt álltak, tehát semmilyen egyházi hivatalt nem viseltek és szentségeket, szentelményeket sem szolgáltathattak ki.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.19. 09:44:54

@I_Isti:

Igen, voltak. Kádárék utolsó próbálkozása volt 1985-ben pártfüggetlen emberek bevitele a parlamentbe.

Kelly és a szexi dög 2013.08.19. 10:43:18

a terepszínű stóla a legkirályabb

Katekéta 2013.08.19. 10:44:39

Politikai pártokban kánonjogilag főszabályként tilos a klerikusok részvétele, például közhatalmat is csak korlátozottan, külön engedéllyel birtokolhatnak. Aki ezt engedély nélkül megszegi, bár a karakterszentség eltörölhetetlensége miatt az egyházi szentséggel rendelkezik, automatikusan felfüggesztik a klerikusi állapotból.

A fentiek diakónusokra nem vonatkoznak.

Katekéta 2013.08.19. 10:46:41

@Kelly és a szexi dög: Igen, annyi érdekessége van, hogy eltér a hagyományos liturgikus színektől. A zöld a hétköznapi szín a katolikus liturgiában, s mondjuk az öröm ünnepén a rózsaszín stóla helyett hordva végül is eltér a liturgiában elvárttól.

mizie 2013.08.19. 10:50:04

@Katekéta: Erről beszélgess Hegedűs Lórikával kicsit :)

Katekéta 2013.08.19. 10:51:16

@mizie: Ismerem őt, de ő nem katolikus, hanem református lelkész. Ők (ahogy a KDNP-ben is látszik) vállalnak politikai szerepet.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.08.19. 11:00:00

@I_Isti: Volt abban még görögkatolikus pap is, akit nem azért szerettünk...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.19. 11:02:21

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Görögkatolikus pap Kádár parlamentjében? Ki volt az? Nem emlékszem.

Katekéta 2013.08.19. 11:16:37

Látom, hogy megint egy résztémára ugrik rá a közönség. Tegyük kontextusba a dolgot: egy olyan korról beszélünk, mikor a legkeményebben a katolikusokat támadták, hogy példát statuáljanak a protestánsok felé is, mikor a vallás csak a minimumok szintjén volt megengedett. A szovjet rendszerben a templomokat lerombolták és papok ezreit gyilkolták meg.

Itthon is több papot öltek meg, másokat megkínoztak és bebörtönöztek, mint az a cikkben is látszik. Volt néhány, aki félelemből vagy más okból megadta magát, hogy a gyülekezeténél maradhasson. Ketten pedig békepapként képviselők lettek, de a szentszéki tiltás ellenére.

Kósa József plébánost egy Lenin-fiú az utcán lőtt agyon, azt mondta, gyűlöli a papokat és legszívesebben mindet meggyilkolná. Erre kirohant Hornyik Károly áldozópap a templomból, és tudva, hogy meghal ezért, a holttest mellé térdelt, hogy feloldozási imát mondjon. Dobák Imre őt is agyonlőtte.

Brenner János atyát egy fiú hamis indokkal haldoklóhoz hívta. A papot orvul megtámadták és halálra verték. Utolsó mozdulataival is a kezében vitt Oltáriszentséget igyekezett megóvni. A gyilkosai sosem lettek meg.

Mindezek apró szemelvények a XX. századi magyar történelemből, és jó tudni őket, mielőtt pálcát törünk valaki fölött.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.08.19. 11:49:07

@Katekéta: Ismerek olyan családot, amelynek ősei-rokonai között hitvalló vértanú ugyanúgy volt, mint "áruló", övéi életéért rettegő, értük az árulást is vállaló. Olyat is, amelyben a református lelkész apa és a tanítónő anya egyaránt megtagadta a beszervezési dokumentumok aláírását, ezért ők, a kommunisták a tüdőgyulladásos kislányuktól tagadták meg az antibiotikumot. Volt olyan atyai jóbarátom, aki szinte minden vasárnap meggyónta a szószékről, hogy "testvérek, én elárultalak titeket". Amikor ezt elkezdte, azaz talán kiégett a bűn a szívéből, a gyerekek (a picik is)egyre nagyobb számban kezdték körülrajongani, egészen a haláláig...

2013.08.19. 12:48:06

Már megint a Harry Potter egyház a téma? A megalkuvó besúgó népség? Uncsi. Haza kéne őket küldeni (közép)szentföldére és akkor ki lehetne védeni, hogy bántsák őket/ők bántsanak másokat.

Felőlem akár vehetnének egy szigetet is jó meleg Afrikában, ahol kedvükre buzulhatnak ezek a antihomokos szerzetek.

Párhuzamot vonni az egyház által elkövetett és a popok ellen elkövetett atrocitások között hülyeség. Ki volt elmebetegebb diktátor? Sztálin, vagy Hitler?

nemkomplett 2013.08.19. 15:59:00

Ha egy pap fegyvert tart önvédelmi szempontból az kicsit olyan, mintha felül akarná bírálni az úr akaratát, nem?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.08.19. 17:25:01

@Katekéta: Kivéve a gyevi bírót? A papnevelő intézeti rektorság nem minősül egyházi hivatalnak?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.08.19. 18:03:57

@nemkomplett: Engem speciel az jobban zavar, amikor egy pap vadászik. Nem az állatok megölése, hanem más (azzal az életmóddal összefüggő) okok miatt. Azt, hogy egy halállal fenyegető helyzetben ki mit tesz, én nem merném megítélni. Péter árulását pl. egy fegyverhasználat előzte meg...

Más kérdés, hogy mennyire fér össze a papi hivatás az emberöléssel, legyen az szándékos, vagy véletlen. Az ortodox apostoli keresztény egyházakban tudomásom szerint ha egy pap emberi életet olt ki (mindegy, hogy autóval, véletlenül, vagy fegyverrel, szándékosan), nem gyakorolhatja többé a papi hivatását, kivéve a római katolikus egyházban is ismert végszükség-helyzeteket. Nagy számú példája volt ennek a Moldvai Nagyfejedelemség 300 éves harca az iszlám ellen, amikor számos esetben kötöttek kardot papnövendékek, majd azt letéve (ha túlélték)kolostorba vonultak, vezekelni, és nem szentelték őket még szerpappá sem, nemhogy áldozópappá, vagy egyenesen püspökké. Pedig többségüket házasságkötésük után szentelték volna pappá, de arról is illett lemondaniuk.

Fekete Sámuel 2013.08.23. 22:37:44

Nekem nagyon tetszene egy joval aktivabb, muszlimszeru katolicizmus.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása