Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Karácsonyi vigília

2012.12.24. 14:17, Katekéta

Ma, advent utolsó napján, karácsony előnapján várjuk Jézus Krisztus megszületését. A szenteste emlékeztet bennünket arra, hogy Isten végtelen kegyelméből leszületett közénk: olyan közel jött, amennyire csak lehet, hiszen emberré lett az Örömhírhozóban. A tudatunk nem ragadhatta volna meg lényegét, ahogyan látszik az ószövetségi iratok torz istenképén is. Szükség volt a végtelen utazásra, hogy megjelenjen közöttünk a Megváltó.

Jézus Krisztus neve a keresztény vallás legalapvetőbb krédója. Még a első nikaiai zsinaton megfogalmazott keresztény hitvallásnál is tömörebb. Aki a nikaia–konstantinápolyi krédót vallja, keresztény, de a krisztushívő először is ezt vallja: Jézus Krisztus. Ez nem egy vezetéknév–keresztnév páros, ahogyan sokan hiszik, hanem önmagában is egy mondat alannyal és állítmánnyal, a Krisztus-hit alapja: Jézus a név, mely jelentése, hogy velünk van az Isten, közénk született; a Krisztus szó pedig felkentet, megváltót jelent. A névvé nemesült hitvallás tehát Jézus a Krisztus, azaz Jézus a Megváltó.

Születésének nem kronológiai ideje számít, hanem az üzenete, mely szerint Isten keres bennünket, be akar lépni az életünkbe, áhítozik rá, hogy szeressük. A végtelen távolságból érkezik közénk, hogy tudatunk megragadhassa a létezésének csodálatosságát. A keresztények az utolsó reggeli roráte, angyalos mise után ma éjfélkor is a templomba mennek, hogy méltó módon dicsérjék az Urat. Több plébánián több misét is tartanak, ünneplik például holnap hajnalban a pásztorok érkezését is. Aki teheti, látogassa meg a Szent István-bazilikát éjfélkor, mert dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek atya tart misét és szentbeszédet. Aki úgy érzi, szívesen felemelné a lelkét az égbe ezen a napon, jól teszi, ha ellátogat egy misére a családjával.

A karácsonyi miséken túl most vasárnap a Szent Család ünnepe lesz, de szilveszterkor is érdemes templomba menni, hiszen Szent Szilveszter ünnepét tartják. A Bazilikában virrasztás is lesz, az újév napján pedig Szűz Mária, Isten anyjának ünnepe alkalmából éjféli misét is tartanak.

Ezen a napon megpihenünk, mert főleg a karácsonyi hajtásban és az egész év alatt zajló sietségben mind elfáradtunk. Az elcsendesülés a szeretteink körében történő feltöltődés közben elmélkedjünk életünkről, önmagunkról és az Istenhez fűződő kapcsolatunkról. Tudnunk kell, hogy Isten keres és szeret bennünket, s csak a mi döntésünk, hogy hátat fordítunk-e Neki. Ahogyan mi szeretettel ajándékozunk meg másokat, úgy Ő is ingyenes kegyelmi ajándékként szánta nekünk az életet, a szabadságot, hogy lemondhassunk a szeretetéről, de azt is, hogy minduntalan esélyt ad a megbánásra és megtérésre.

Az ünnepi mise evangéliuma hirdeti, hogy az Ige testté lett és közöttünk lakott. Úgy szerette Isten a világot, hogy Fiát adta érte a mi bűneink bocsánatára. Ünnepeljük azt, aki hathatós szavával fenntartja a mindenséget!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep karácsony jézus krisztus


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr884980100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása