Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Ukrajnában nem mernek misére járni a hívek

2014.05.30. 12:10, Katekéta

Egy kelet-ukrajnai püspök a médiának elpanaszolta, hogy mióta néhány oroszbarát szeparatista elrabolt egy lengyel papot, Donyeckben nem mernek misére járni a hívek.

Az ukrajnai katolikusok valódi veszélyben vannak Marian Buczek püspök atya szerint. Az emberek a lakásukba zárkózva várják, hogy véget érjenek a kaotikus idők, ez azonban mind a katolikus, mind az ortodox egyház működését zavarja. A vasárnapi parancsolt szentmise, ami azt jelenti, hogy kánonjogilag olyan egyházfegyelmi előírás minden katolikus hívőnek vasárnap részt venni a szokásos misék egyikén, mely megsértése halálos bűnnek minősül (itt is leszögezném, mint oly sokszor: hiába támadnak ilyenkor a tájékozatlanok, mert a halálos bűn kifejezés nem azt jelenti, hogy meg kell ölni érte valakit, ez csupán a bűn súlyosságára utaló teológiai jelző).

Pawel Witek atyát két-három nappal ezelőtt rabolták el, de még nem világos, hogy a klerikus miért került a felkelők látóterébe. Az ukrán papok egyszerű állampolgárok, akik végzik jelenleg is lelkészi szolgálataikat, de a politikai kérdésekben nem érintettek. Az egyház valóban folyamatosan élelmiszer- és gyógyszeradományokat juttat a kialakult helyzet miatt nehézségekkel küzdő országrészbe, és ezt a tevékenységét nem fogja megszüntetni.

Ukrajnában a katolikusok kisebbségben vannak, az ukrán ortodox egyház a legelterjedtebb. Azonban az ortodoxián belül is speciális állapot van: az eredeti egyház az orosz ortodox egyház fennhatósága alá tartozó moszkvai patriarchátushoz tartozik, azonban 1992-ben egy szakadár zsinattal az ukrán ortodoxok egy része megalapította a kijevi patriarchátust, és különváltak. A többi ortodox egyház ezt a leszakadt (kijevi ukrán ortodox) egyházat nem ismeri el. Az ukrán görög katolikus és római katolikus egyházak viszont elismerik.

A kialakult helyzet alapos lecke mindannyiunknak, akik olyan kényelmes helyen élhetünk, ahol szabadon megvallhatjuk hitünket. Vajon lenne-e elég bátorságunk akár a szíriai keresztre feszítést vállalni azért, amiben hiszünk? Hiszen látjuk: még a misére sem mindenki mer elmenni, ha fenyegetve érzi magát.

Amíg az őskeresztények vállalták a mártíromság vörös koronáját, mikor oroszlánok elé dobták őket, nekünk gyakran még az is nehezünkre esik, hogy a barátainknak elmondjuk, hogy igen, vasárnap templomba járunk. Nehéz bevallani a munkahelyünkön, ahol kinevetik azt, aki efféle tartalmat szeretne az életébe. Miközben egy társaságban öblös röhögések fogadják, aki felesége megcsalásáról mesél, ha viszont megemlítjük, hogy szerintünk Krisztus az Élő Isten Fia, akkor megfagy a levegő. Ha nehezünkre esik a mindennapokban megfelelni abban, amiben hiszünk: nem pletykálni a szomszédról, nem lökdösődni a villamoson, nem gyűlölni a főnökünket, s egyáltalán megvallani Krisztust, akkor mégis mi történne velünk, ha holnaptól ismét tilos lenne Magyarországon is templomba járni?

Kínában néhány pap megkeresztelte a megtérőket, majd az ateizmus államvallása és a vallásüldözés miatt menekülniük kellett. Mikor néhány évtized múlva ismét megnyíltak a határok, megdöbbentő volt látni, hogy már közel tízmillió katolikus kínai van: a helyiek egymást keresztelték. Oroszországban lerombolták a templomokat, a papokat kivégezték. Több tízmillió ember halt meg a hite miatt. Amikor a nemzetközi börtönmisszió munkatársai a moszkvai újságíróknak beszámoltak az élményeikről, hogy gyakorlatilag csak a moszkvai börtönökben lehetett Istenről beszélni, az újságírók sírva fakadtak. 1983 húsvétvasárnapja vízválasztó volt: egy csapat fiatal a Vörös téren kiterített egy transzparenst azzal a szöveggel, hogy Krisztus feltámadt! Az idős járókelők térdre rogytak, és sírtak. A fiatalokat börtönbe vetették. Tíz esztendő sem kellett, hogy a Vörös téren már nyilvánosan elmondhassák húsvétkor ugyanezt.

Változnak az idők, s változik mindig az is, amit a hitünk megkíván tőlünk. Hálásak lehetünk, hogy ma mindössze csak ennyi kell itthon a hitvalláshoz, és szégyellhetjük, ha nem képviseljük mindennap minden felületen.

18 komment

Címkék: hír katolicizmus keresztényüldözés


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr196234719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.05.30. 18:24:48

Ez megdöbbentő történet a hitről és kitartásról index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/30/40_evig_elt_elzartan_egy_sziberiai_csalad/
Ez pedig egy orosz film egy ortodox kolostorról, alaposan megszépítve a valóságot, hiszen a kolostorokat a szovjet korban bezárták (talán tíz kivételével)
hu.gloria.tv/?media=129484

ephart 2014.05.31. 09:28:35

Dicsőség Úr Jézus Krisztusnak,aki örökké áldandó Isten

2014.05.31. 10:18:16

Hol van olyan település, hogy Donetsk? Ön biztosan magyar?

♔batyu♔ 2014.05.31. 10:21:37

Köszönjék meg Obamának.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.31. 10:22:49

Ukrajnában valójában nem 2 ortodox egyház van, hanem 4.
- az egyedüli kanonikus egyház, moszkvai irányítás alatt álló autonóm kijevi egyház, ehhez tartozik a lakosság 60-65 %-a,
- a kijevi patriarkátus, 1992-ben szakadt el az előbbitől, az ortodox világ nem ismeri el, ehhez tartozik a lakosság 15-20 %-a,
- az 1921-ben Moszkvától elszakadt csoport, ehhez tartozik a lakosság kb. 5 %-a,
- a lengyel egyházból alakult ki az két vh. között, kevesebb mint 1 % támogatja.

Ukrajna lakosságának fennmaradó része (10-15 %) katolikus.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.31. 10:23:34

@retrovírus:

Keleten van. A most megalakult Donyecki Népköztársaság fővárosa.

Zakk (törölt) 2014.05.31. 10:33:30

UKRAJNÁBAN NEM MERNEK MISÉRE JÁRNAK A HIVEK

Ön milyen nyelven ír?

exterminador 2014.05.31. 10:35:32

@maxval a gondolkodó birca: Kár, hogy ez az ún. Népköztársaság csak egyesek fantáziájában létezik, és már ott sem sokáig.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.31. 10:58:22

"Donetskben nem mernek misére járni a hívek"

És Donyeckben mi a helyzet?

Ad Dio 2014.05.31. 10:58:45

@exterminador:

Ugye a demokrácia elve alapján az számít, hogy az ott élők többsége mit akar. Vagy tévednék? kérem tanítson ha hibás a gondolatmenetem. Köszönöm.

exterminador 2014.05.31. 11:39:19

@Ad Dio: miféle többség? Csak nem arra a szánalmas választási tragikomédiára gondolsz? :DDDDDDD
@maxval a gondolkodó birca: azokat legalább részlegesen elismerik. Plusz nagyhatalmi hátterük is van. Ennek a képződménynek nincs, mert már Putyin is lassan kihátrál mögülük.

Ad Dio 2014.05.31. 11:42:30

@exterminador:

"miféle többség? Csak nem arra a szánalmas választási tragikomédiára gondolsz? :
-DDDDDDD"

A demokráciákban pont ilyen "szánalmas tragikomédiákkal" szoktuk eldönteni a kérdéseket. Szerinted hogy kellene?

exterminador 2014.05.31. 13:32:41

@Ad Dio: Hát ha az szerinted demokratikus választás, ha pár önjelölt kretén elfoglal pár épületet, két héten belülre kiírnak egy szavazást mindennemű névjegyzék vagy adattár nélkül, aztán kilencven százalékos részvételt hazudnak, miközben elrabolják az EBESZ-megfigyelőket és mindenkit terrorizálnak, aki nem az ő pártjukon áll, akkor inkább költözz egy ilyen csodálatos "demokráciába", lássuk, mennyire tetszene. Bezzeg az ukrán állami elnökválasztást, ami valamivel mégiscsak szabályosabb lett volna, azt tudták minden erővel szabotálni. Elrabolják a szavazólapokat, fenyegetik a szervezőket... ó, micsoda demokratikus emberek!

Ad Dio 2014.05.31. 14:15:39

@exterminador:

Ad1: a "demokratikus" választások urajnában pontosan ugyan ilyen színvonalon zajlottak. Sem rosszabb sem jobb.

Ad2: az felmerült Benned Te főfődemokrata, hogy vajon Kijev miért nem akart egy esetleges népszavazást? Vajon miért nem működött együtt ha olyan nagyon érdekelt lenne a demokráciában, meg annyira biztos lett volna a dolgában???

Szeretem az ilyen vak hívőket :-/...

nb: a népszavazás adatait minden bizonnyal kozmetikázták, bár a "napvilágra került" "valódi" adatok pontoson ugyan olyan wannabe szerkesztett számokat mutatnak, csak a másik oldal szájíze szerint. Ez ilyen játék :-/. Egy nép nemhogy egyik napról a másikra nem lesz demokrata, de még egyik generációról a másikra sem. Örülni kell az apró eredményeknek is. Pl. jelen esetben annak kellett volna örülni, hogy mind a krímiek, mind az oroszok népszavazást akartak. Együtt kellett volna működni velük. Ja, hogy tudták a kijeviek, hogy ez tutti bukó így nem mentek bele? Hát akkor megeszik amit főztek.

2014.05.31. 15:38:18

@maxval a gondolkodó birca: Nem, nincs ilyen, azt Donyecknek hívják. Lehet, hogy valami testvérvárosa a volt NDK-ban?

De veled nem akarok vitába keveredni, mert hivatásos kommentelő vagy, és szakértő mindenben, a kurváktól kezdve a kivándorláson át a gasztróig meg a történelemig. Lenyűgöző a munkásságod.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása