Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Teljes búcsút hirdetett a pápa

2013.07.14. 16:25, Katekéta

Kitűnő lehetőség minden katolikus számára: Ferenc pápa az ifjúsági világtalálkozóra teljes búcsút hirdetett, amelyet mindenki megkaphat. Ráadásul nem is kell feltétlenül jelen lenni Brazíliában. Mégis mi az a búcsú és hogyan lehet részed benne?

Július 22–28. között Rio de Janieróban rendezik meg az ifjúsági világtalálkozót, és erre az alkalomra Apostoli Penitenciát hirdetett a pápa. Kitűnő hír és a jezsuita Szentatya modernitásának jele, hogy a búcsút érvényesen elnyerhetik azok is, akik nincsenek jelen a találkozón fizikailag, de a tömegtájékoztatási eszközökön mégis figyelemmel kísérik.

Zavarba ejtő misztikum

A búcsú (vagy latin neve alapján elengedés) a Katolikus Egyház azon tanításán alapul, mely szerint a halál után a később mennybe kerülő lelkek jelentős része úgynevezett ideigtartó büntetésbe kerül, ez a purgatórium. A tisztító tűz lényege, hogy az emberi élet során a lélekre rakódott számtalan bűn maradékát kipurgálja, így Isten színről színre látására már a tiszta, teljesen bűntelen lélek kerüljön. A purgatóriumot a protestáns felekezetek tagadják, jóllehet ortodox protestáns nézetek szerint mégis létezik, de nem olyan, mint a katolikus purgatórium (ők Ábrahám kebelének hívják).

A búcsú kérdésköre sokszor még a katolikus teológusokat is zavarba ejti. Olyan misztikumról van szó, melyben nem kötelező katolikusként sem hinni, így vannak, akik megragadhatatlansága miatt nem adnak túl nagy hangsúlyt a búcsújárásra, mégis azonban fontos szakrális és spirituális élmény lehet nekik is.

Az Egyház Krisztus kegyelméből megkapta azt a hatalmat, hogy a purgatóriumbeli időt lerövidítse. A Bibliából arra következtetünk, hogy az élők imáikkal segíthetik a holtakat, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a mennyen és poklon kívül van olyan hely, amelynél számítanak ezek az imák. Hitünk szerint ez az átmeneti állomás (ahonnan csak a mennyország felé tudnak haladni a lelkek) a tisztítótűz. Az Egyház a hívők imáin keresztül Jézus Krisztus kegyelméből búcsút adhat: úgy kell elképzelni, mintha az Egyház szakrális kincstárából ilyenkor kegyelmet juttat azoknak, akik ezt kérik.

Hitünk szerint a szentgyónás utáni feloldozás esetében is maradnak a bűnnek nyomai a pszichén, a lelkünkön. Ezeket a nyomokat purgálja ki belőlünk a tűz a halál után. Ha teljes búcsút nyerünk, akkor addigi életünk purgatóriumi ideje törlődik, így sokkal hamarabb juthatunk a mennyországba. Szintén rövidíthetjük halottaink várakozását is hathatós imákkal.

Hogyan kaphatok búcsút?

Vannak kegytemplomok, ahol akár mindennap lehet búcsút nyerni, de a többség hasonló, kihirdetett alkalmakkor szerzi meg, például zarándoklattal. Az eredményes bűnbánati szentség alapfeltétele a kegyelem állapota, ezt érvényes szentgyónással érhetjük el. Ezután áldozhatunk is, majd pedig a pápa szándékára kell imádkozni. A teljes felkészültség mellett tehát három feltételt is teljesíteni kell. Mivel alapvetően szükséges a szív megtérése is, javasolt legalább egy jó cselekedet végrehajtása is (lehet ez vallásos, bűnbánati vagy irgalmassági is). Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor csak részleges búcsút kaphatunk.

Más módokon is megszabadulhatunk a purgatórium idejétől. Szent Mihály arkangyal egy hitelesnek elfogadott magánkinyilatkoztatásban megígérte, hogy aki neki szánt kilenc fohásszal elimádkozza a rózsafüzért minden nap, azt a szent asztalnál majd kilenc angyal várja, akik őt és szeretteit majd kiváltják a purgatóriumból.

Természetesen nem könnyű az értelmünkkel megragadni ezt a misztikumot, éppen ezért sokan még a hívők köréből sem foglalkoznak a búcsúval vagy akár a tisztítótűz kérdésével. Nincs is ezzel semmi probléma. Az biztos, hogy ártani nem árt, és minden a javunkra szolgál, amelyet boldogságban és hitben élünk meg. A búcsúért nem kötelező törekedni, de mivel most kitűnő alkalom nyílik rá, a hívők életében talán mégis jó alkalom ez a belső elhalkulásra.

2 komment

Címkék: búcsú bűn kegyelem katolicizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr755404341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2013.07.16. 09:02:34

Ezt jól modod: " Katolikus Egyház azon tanításán alapul". Sajnos ez a tanítás mindazzal ellentétes, amit a Biblia tartalmaz és legfőképpen azzal, amit Jézus Krisztus a földi szolgálata során mondott.
Mindig ott van az ember választási lehetősége: vagy Jézus Krisztusnak hisz, aki megbizonyíttatott hatalmasan Isten Fiának a szentség Lelke szerint, a halálból való feltámadás által, vagy olyan emberi - rosszabb esetben démonikus - vallásos rendeléseknek, amelyekről csak egy vallásos szervezet állít olyan dolgokat, amelyeket nem lehet bebizonyítani.

Iván_a_muzsik 2013.07.19. 13:07:22

" rosszabb esetben démonikus "

Köszönjük Emese!!!
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása