Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Fölhívta a pápa a kivégzett újságíró családját

2014.08.24. 13:10, Katekéta

A Szíria és Irak területén terjeszkedő Iszlám Állam dzsihádistái a héten tettek közzé egy videót, amelyen James Foley szabadúszó újságírót végzik ki. A 40 éves Foley-t két évvel ezelőtt rabolták el Szíriában, ahonnan a polgárháborúról tudósított. Már az Egyesült Államok is elismerte, hogy a videón minden bizonnyal ő szerepel – kivégzését ugyan nem mutatják, csak holttestét, de valószínűsíthető, hogy a mellette látható terrorista valóban lefejezte őt egy késsel, ahogyan azt állítják.

Foley még fogságba esését megelőzően írt egy cikket alma matere, a Marquette Egyetem lapja számára. Ebben korábbi líbiai raboskodásának megpróbáltatásairól ír, és arról, hogyan segített azokat átvészelni a vallás:

Elkezdtem a rózsafüzért imádkozni. Úgy, ahogyan anyám és nagyanyám is tették volna. Két Miatyánk között tíz Üdvözlény Máriát mondtam. Hosszú időbe, majdnem egy órába telt, mire az ujjaimon leszámoltam a száz Üdvözlégyet. Ez segített, hogy összpontosítsam az elmémet.

Clare-rel együtt fennhangon imádkoztunk. Felemelő volt együtt kimondani gyengeségeinket és reményeinket, mintha Istennel beszélgetnénk, s nem csendben, egyedül...

18 napi raboskodás után egy este néhány őr elhozott a cellából. Felkísértek a börtönigazgató irodájába. Elegáns, öltönyös ember volt, azt mondta úgy gondolták, szeretnénk felhívni a családjainkat.

Elmondtam egy utolsó imát és tárcsáztam. Anyám vette fel a telefont.

 Anya, anya én vagyok az, Jim – mondtam.

 Jimmy, hol vagy?

 Még mindig Líbiában vagyok, anya. Sajnálom az egészet. Annyira sajnálom...

 Virrasztást tartanak érted a Marquette-en. Nem érzed az imáinkat?  kérdezte.

 De igen, anya, érzem – Arra gondoltam, talán mások imái adták az erőmet és tartottak engem a felszínen.

A tisztviselő megmozdult. Búcsúzni kezdtem. Anyám elsírta magát.

 Anya, erős vagyok. Minden rendben. Otthon leszek, mire Katie elballag – mondtam. Ez egy hónapnyira volt.

 Szeretünk, Jim! – mondta. Letettem.

Százszor is újrajátszottam a fejemben a hívást. Anyám hangját, barátaim nevét, amit a helyzetről tudott, teljes bizonyosságát az ima erejében. Elmondta, hogy a barátaim összefogtak, hogy segíthessenek, ahogy csak tudnak. Tudtam, hogy nem vagyok egyedül.

Utolsó Tripoliban töltött estémen 44 nap után internethez jutottam, és meghallgattam a beszédet, amelyet Tom Durkin mondott értem a Maquette virrasztásán. A legjobb beszédet, amit csak egy testvér elmondhat egy másikért egy barátokkal, öregdiákokkal, papokkal, hallgatókkal és oktatókkal teli templomban. Úgy hangzott, mint egy esküvői köszöntő és egy nekrológ egyben. Hatalmas szeretetet mutatott, és ez csak töredéke volt az emberek erőfeszítéseinek és imáinak. Az ima volt az, aminek a szabadságomat köszönhettem – először lelki szabadságomat, majd a csodát, hogy elengedtek egy olyan háború közepén, melyben a rezsimnek nem volt szándékában szabadon engedni minket. Nem volt semmi értelme – de a hitnek igen.

A később az Iszlám Állam által meggyilkolt újságíró családját Ferenc pápa is személyesen felhívta. John és Diane Foley az NBC-nek elmondták, nagyon meghatotta őket a gesztus, hiszen a pápa maga is gyászol, most veszítette el három rokonát, unokatestvére pedig súlyosan megsérült egy autóbalesetben.

„Az egész család ott volt, egy kedves pap barátunk is. A sógorom spanyolul beszélt vele. Nagyon kedves volt” – mondta el James anyja. Paul Gousse atya, a család barátja elmondta, a családot a hívás nagyon megérintette. A pápa a család több tagjával is beszélt a több mint húsz perces hívás alatt.

Ciro Benedettini atya, a vatikáni sajtóiroda helyettes igazgatója elmondta, a pápát lenyűgözte a néhai újságíró anyja által mutatott erős hit. A pápa vele egy tolmács segítségével beszélt.

Foley szülei az újságíróknak elmondták, hálásak Istennek az ajándékért, amit Jim jelentett. Apja kijelentette, „hisszük, sőt, tudjuk, hogy ereje Istentől eredt. Nem nehéz vigaszt találnunk, hiszen tudjuk, [James] Istennel van.” Az apa szerint most másokon a sor, hogy felvegyék a kesztyűt, és folytassák fia munkáját, akinek célja az volt, hogy megmutassa a háborúk emberi oldalát, s ennek érdekében az önfeláldozástól sem riadt vissza.

A nyilvánosságra került videó előtt is Ferenc pápa megerősítette, hogy az Iszlám Állam terjeszkedése miatt a katonai beavatkozás is erkölcsileg helyes lehet.

25 komment

Címkék: politika hír pápa terror


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr216630849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2014.08.24. 14:55:01

Ha Ábrahám, illetve Sára nem űzte volna el Izmaelt, ma nem pusztíthatna az iszlám métely a világon.... :(

viva.la.revolucion 2014.08.24. 15:15:55

"A nyilvánosságra került videó előtt is Ferenc pápa megerősítette, hogy az Iszlám Állam terjeszkedése miatt a katonai beavatkozás is erkölcsileg helyes lehet."

kétlem, hol a forrás? a vatikáni, hivatalos

Krisz11 2014.08.24. 15:29:04

Kíváncsi lennék, hogy a Pápa felhívná-e az iraki vagy palesztin bombázások áldozatainak szüleit.
Valószínűleg nem merné.

Fóli pedig elkerülhette volna a végzetét, ha nem megy Szíriába.

Alick 2014.08.24. 16:49:43

"A nyilvánosságra került videó előtt is Ferenc pápa megerősítette, hogy az Iszlám Állam terjeszkedése miatt a katonai beavatkozás is erkölcsileg helyes lehet."

A bulvársajtó kiforgatta a pápa szavait... bár ezen nem lepődök meg, a médiának még azt sem érdemes elhinni, amit kérdez.

lavór 2014.08.24. 17:36:13

Szóval a pápa áldását adta a további vérontásra...

padlogaz 2014.08.24. 18:22:24

@viva.la.revolucion:
próbáld meg használni a google-t, meglepődsz, milyen gyors eredményeket lehet elérni :-))

pl.: "...Pope Francis said the use of force can be justified to stop "unjust aggressors" such as Islamic State militants in northeastern Iraq, but he declined to endorse U.S. military airstrikes against the militants and said such humanitarian interventions should not be decided on by any single country..."

ez spec. a katolikus hírügynökség anyagában volt, talán azt lehet hovatalosnak elfogadni:
www.catholicnews.com/data/stories/cns/1403468.htm

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 18:28:56

Ezt jól tette.

Jó, hogy bokros teendői - homokosok éa ateisták simogatása - mellett marad ideje értelmes dolgokra is.

Lucky Larry Silverstein 2014.08.24. 18:34:45

Minden hódító háború kamu ürüggyel indul. Olyan embereknek való ez a lefejezte - megtámadjuk a barbárokat sztori akik sorozatokon szocializálódtak és mükaját zabálnak, és nagy fotelpatrióták.

röf 2014.08.24. 18:48:27

Hihetetlen, cinikus művakság, ahogy az USA rácsodálkozik az általa indított és támogatott népirtások fogadtatására.
A leggennyesebb ország jelenleg a Tejútrendszerben.

padlogaz 2014.08.24. 19:53:50

@röf:
hihetelen az a sötétség, amellyel egyes kommentelők rendelkeznek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.24. 20:06:07

Ez a vén paréj médiakurva elmehetne már nyugdíjba.

kewcheg 2014.08.24. 21:26:57

@polyvinyl: igyál hellt,attól lenyugszol....
@röf: szerinted ez az iszlám állam miféle népírtásra válasz? elkényeztetett szaracén hercegecskék pénzéből nyugati-többek között magyar- egyetemeken 30 éves korukig tanuló arab fiatalemberek hobbija ez az iszlám állam.Köze nincs a népirtások áldozataihoz...

Krumpli Bogart 2014.08.24. 22:50:22

@kewcheg: Na, ezeknek aztán magyarázhatod. Mint ahogy azt sem értik, hogy azért van ennyi szegény civil palesztin áldozat, mert a gyökér Hamasz élő pajzsként használja őket.
Más kérdés, hogy a kecskével egy színvonalon tartott nők és a védtelen gyerekek, meg a primitív átlagpalesztin férfiak mit is tudnának tenni a fundamentalista mozlim farkasfalka ellen????

Krumpli Bogart 2014.08.24. 22:55:42

@Lucky Larry Silverstein: Láttál már palsztint közelről? Mert nekem volt szerencsém egy kollégiumban lakni olyan barommal, amelyik éjszaka a hajánál fogva dobta ki a mérnökhallgató feleségét a folyosóra és utánadobta a gyereket is. Ennek a szép és nemes cselekedetnek az volt az oka, hogy a neje éppen elválasztotta a kisbabát, aki éjjel sírt és nem hagyta őmozlimságát dögleni.

Lucky Larry Silverstein 2014.08.24. 23:17:53

@Krumpli Bogart: Ha a lefejezősre gondolsz ő egy derék brit fiatalember, nem palesztin. De egyébként sincs hozzá közöd, hogyan intézik mások a családi ügyeket, ők sem pofáznak bele hogy nyugaton hogy intézik.

Pepibubó 2014.08.24. 23:37:51

@Krumpli Bogart: Pontos jellemzése ezeknek a tetveknek, köszönjük! Látod, már itt brekeg, hogy "nincs közöd hozzá", milyen állat módjára viselkedik a saját fajtájával is. Azonban a másik vallását lenézni, gyakorlóját lefejezni, az "rendben van". Szerintem meg ezeket a tetveket megtűrni a civilizált világban, az nincs rendben!

annamanna 2014.08.25. 01:46:37

@Krumpli Bogart: És ha Isten nem teremtette volna meg Ádámot, most nem írtad volna le ezt a mondatot.... :(
Egyszerűen zseniális, hogy milyen pontosan látod a dolgok lényegét, biztosan mások is mondták már neked.
Mit is tehetnénk ehhez hozzá, nincs szükség több szóra, sapienti sat.

gizmo26 2014.08.25. 02:11:49

Talán az lett volna a legszerencsésebb, ha a pápa a katonai beavatkozásról nem foglal állást, még akkor is, ha az egyébként szükséges.

gizmo26 2014.08.25. 02:13:28

@Krumpli Bogart: Talán a kereszténység a métely, és az iszláém az igaz vallás.

gizmo26 2014.08.25. 02:14:19

@viva.la.revolucion: Biztos a pápának is olajcégekben vannak a részvényei, azért nyilatkozik hülyeségeket.

gizmo26 2014.08.25. 02:20:58

@Krumpli Bogart: A családion belüli erőszak még nálunk is probléma (lásd a vak komodoros ügyet), ezért tök felesleges általánosítani. Hülyék mindenhol vannak.

I_Isti 2014.08.25. 08:04:24

Jó fej ez a pápa!

I_Isti 2014.08.25. 08:17:27

@gizmo26: Igen, hülyék mindenhol vannak, de nem mindenhol élnek házaséletet a háziállataikkal: francia-idegenlegio.blog.hu/2014/08/14/72_az_afgan_kultura_rejtelmei_es_a_nagy_fogas

I_Isti 2014.08.25. 08:22:36

@Lucky Larry Silverstein: Mostanában lőttek fejbe kb 18 palesztin férfit gázaváros főterén - jé, nem a zsidók, hanem a palesztin terroristák.
Az volt a bűnük, hogy miután az izraeli hadsereg fölhívta őket telefonon, kb. hogy "most fussatok, mert öt perc múlva szétlőjük a házatokat" - fogták a gyerekeiket, a családjukat, és elmenekültek.

Na ezt nem lett volna szabad a hamász szerint, mert így nyilván nem lehet több halott palesztin kisgyereket mutogatni a tv-ben.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása