Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Megújul a botrányok után Krisztus Légiója

2014.01.14. 19:17, Katekéta

A múlt héten jelentették be, hogy a Krisztus Légiója Kongregáció többhetes rendkívüli káptalant tart Rómában. A nyolcadikán kezdődött gyűlés célja új szabályzatot és arculatot adni a légiónak, hogy a korábbi botrányokat levetkőzve folytathassa a munkát.

Az egyik legbefolyásosabb kongregációnak is tartott Legio Christi (és világi szervezete, a Regnum Christi) néhány éve még nagyon erős volt: a mintegy hetvenezer tagot számláló szervezet több mint ötven országban működik. Körülbelül 800 pap tagja van, ők Krisztus Légionáriusai, akik a rend lelkülete szerint elmélkedésben és szolgálatban dolgoznak, papságukat pedig gyermeki szeretettel Máriának ajánlják föl.

A rend 1995-ben indult Magyarországon, jelenleg két tagja van, de a világi tagok száma meghaladja a százat. Különösen fontos szerep jut benne a nőknek, a megszentelt életű nők apostoli szolgálatban segítik a rendi munkát. A hazai vezető Fejéregyházi Tamás LC atya, aki egy zarándokúton ismerkedett meg a légiós lelkülettel. A fiatal légiós atya (idén tölti be a 36. évét) 13 éve pap.

macielandjpii_1.jpgA rend Boldog II. János Pál pápa idején érte el a fénykorát, a mélyrepülés azonban XVI. Benedek emeritus pápa uralkodásának első évében érte el a csúcsát. A légiót 1941-ben alapította egy mexikói pap, Marcial Maciel Degollado (a képen balra), akiről kiderült, hogy kettős életet élt, családja volt, gyermekei születtek, és szexuális visszaélésekkel, kábítószer-használattal is megvádolták. A vizsgálattal II. János Pál a Joseph Ratzingert (a későbbi XVI. Benedeket) bízta meg. Ezután nem lett újra generális a megvádolt, de tagadó atya, aki azonban a vizsgálat lejárta után már pápaként XVI. Benedek élethosszig tartó vezeklésre szólította föl. Degollado ekkor már nagyon beteg volt, így a vizsgálat után egyéb egyházi eljárásra nem volt mód, két évvel később meg is halt.

2010-ben a kongregáció elnézést kért alapítója tettei miatt. a Gyümölcsoltó Boldogasszony napján megjelenített nyílt levél szerint elképzelni sem tudták volna mindezeket. Korábban az új generális már minden sértettet személyesen meglátogatott, ebben a közleményben pedig mindenki megbocsátását kérték, akiket fölháborított az eset.

„Isten titokzatos terveinek része, hogy Ő Maciel atyát választotta eszközül a Krisztus Légiója és a Regnum Christi Mozgalom megalapítására, és hálát adunk Istennek mindazért a jóért, amit véghezvitt. Ugyanakkor fájdalommal vesszük tudomásul, hogy vétkeinek súlyosságára való tekintettel Maciel atya személye nem lehet számunkra a keresztény vagy papi élet példaképe.”

Azóta pápai gyámság alatt működött Krisztus Légiója, így ideje volt már új alapokra helyezni a mozgalmat. Remélhetőleg sikerült megújítani, mivel a több tízezer tag továbbra is aktív és szorgalmas, erkölcsös és hasznos munkát végez. Remélhetőleg az alapító eltévelyedése nem teszi tönkre a sokra hivatott kongregációt.

A mexikói gazdagok körében nagyon népszerű volt a szerzetesrend, és munkája, csak Mexikóban húsznál több iskolát indítottak el. A rendtagok, köztük a magyar vezető sosem vették észre, hogy a szerény, jó kedélyű alapító kettős életet élhet. Ő haláláig tagadta, hogy a vádak igazak lettek volna.

A több tízezer légiós most új esélyt kap, hogy rendezett keretek között folytassa a munkát. Fejéregyházi évekkel ezelőtt így nyilatkozott, s szavai ma is aktuálisak: mi nem az alapítónk, hanem Krisztus Légiója vagyunk, és ez a csalódás talán segít jobban megérteni ezt, és kiszakítani minket a földhözragadt szemléletmódból”.

5 komment

Címkék: videó hír bűn szerzetesek


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr355758511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2014.01.16. 15:05:15

Ez a történet megint nem kerek:
"Marcial Maciel Degollado (a képen balra), akiről kiderült, hogy kettős életet élt, családja volt, gyermekei születtek, és szexuális visszaélésekkel, kábítószer-használattal is megvádolták. "

1) kiderült, hogy családja van, gyermekei születtek. Ez sem bibliai, sem büntetőjogi értelemben nem bűn. (Már ha egy nőről van szó, és nem bigámista.) (katolikus egyházon belüli szabályokat biztos sért)
2) szexuális visszaélésekkel, és kábítószer használattal _gyanúsították_.
Ez meg ugyan bűn, de bizonyíték hiányában nem lehet elítélni, egyáltalán nem biztos, hogy elkövette.

"Korábban az új generális már minden sértettet személyesen meglátogatott,"

Akkor viszont milyen sértetteket látogatott meg az új generális?
(Degollado nyilván az összes rendtagot megsértette, mert becsapta, viszont az lehetetlen, hogy az új vezető mind a több tízezer tagot végiglátogassa.)

Az igazság megint odaát van?

Urfang 2014.01.17. 12:17:35

@I_Isti: Talán a szexuális visszaélések áldozatait látogatta meg. De talán a gyanúsítás alaptalan és akkor egyszerű füllentésről van szó, az új generális nem létező sértetteket látogatott meg kamuból.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.17. 22:16:41

Erről a fickóról és vatikáni védelmezőiről sokkal csúnyábbakat lehet tudni már a wikipédia szintjén is, mint ami itt megjelent. II. János Pál ajtónállója (az előszobájában aludt, csak rajta átlépve lehetett bejutni a pápához), Dziwisz érsek védte Marcial Macielt nem kis pénzért.
Ami a papi "kettős élet" keretében történő gyermeknemzést illeti, azt köztudottan maga Wojtyła is elkövette...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.01.17. 23:31:53

en.wikipedia.org/wiki/Marcial_Maciel

"Jason Berry tényfeltáró újságíró ,irta egy 2010 áprilisi cikkben a National Catholic Reporterben, hogy a Krisztus Légiója "karizmatikus" vezetője "jóokkal öntötte a pénzt a római Kúria hivatanokaiba ... Maciel támogatást vásárolt a szervezete számára és védelmet saját maga számára, arra az esetre, ha megdöbbentő titkos élete ismertté válna." Berry és néhai kollégája Gerald Renner könyvet írt 2004-ben "Hallgatási fogadalmak: Visszaélés a hatalommal II. János Pál pápasága idején", és ennek alapján készült a "Hallgatási fogadalmak" c. dokumentumfilm Maciel atyáról és a Krisztus Légiójáról. Berry szerint Maciel fő támogatói, akik védőernyőt tartottak fölé, magukban foglalták Angelo Sodano bíborost, a Vatikán államtitkárát 1991 és 2006 között; Eduardo Martínez bíborost, a Megszentelt Élet Intézete és az Apostoli Élet Társaságai prefektusát; valamint Stanislaw Dziwisz bíborost, a néhai II János Pál lengyel titkárát (1978-2005).[26]"

HedvigT · http://www.dicserni.blogspot.com 2014.09.22. 08:57:37

@I_Isti: Tehát hazudni, csalni, másnak kiadni magunkat nem bűn? (Különösen szerzetesi kongregációt alapítani, amely életmód egyik alapja a castitas, tehát a szexuális önmegtartóztatás, /többek közt Pál apostol, a nőtlenséget és a szüzességet ajánló szavai hatására/ a papi cölibátustól függetlenül. Így pl. azokban a keresztény felekezetekben is, ahol a papok, lelkipásztorok házasodhatnak, mint az ortodox, görög katolikus felekezetnél, de akár gondolhatunk a protestáns lelkész által alapított taizéi testvériségre, v. a számtalan német evangélikus közösségre is).
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása