Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

A maffia kiközösítésének háttere

2014.07.27. 11:24, Katekéta

Szenzációs hírként tálalták egy hónapja a lapok, hogy Ferenc pápa kiközösítette a maffiát az egyházból. Kánonjogilag természetesen ez a kérdés is bonyolultabb, hiszen meg kell határozni, hogy pontosan kikre vonatkozik a tilalom, az nem elégséges, hogy mindazokra, akik kapcsolatban vannak a maffiával, hiszen definiálnunk kellene azt is, hogy mit értünk kapcsolat alatt.

A Szentatya mindazonáltal nagyon keményen fogalmazott: a szervezett bűnözés áldozatainak családját meglátogatva azt mondta, egyszerűen nincs helyük az Egyházban azoknak, akik a maffiában dolgoznak. Sokan kezdték félteni a pápa életét, néhányan pedig álmegdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a szervezett bűnözők gyakran korpuszok mögé bújnak.

Pedig ha máshonnan nem is, akkor a keresztapákról szóló filmekből tudjuk, hogy egy, a társadalom felé vallásos család a hétköznapokban nagyon távol lehet az aranyszabály lelkiségétől. Az olasz 'Ndrangheta maffiaklán mellett a mexikói csoportok számára is természetes volt, hogy míg hétköznap akár életet is oltottak, hétvégén misét látogattak. Pedig a pápának nem kellett volna külön fölhívni a figyelmet arra, hogy ezek az emberek egyházi tilalomba eshetnek: ilyen életvitellel eleve lehetetlen, hogy szabályosan szentáldozáshoz járuljanak, az áldozópapnak elvileg meg kellene tagadnia tőlük a communióban való részvételt. Csakhogy a kánonjog jelzi, hogy botránykeltés esetén ettől el lehet tekinteni: s vajon mennyire botránykeltő és milyen veszélyes a maffia hírhedt embereitől megtagadni a szentostyát?

Az olasz Calabria bíborosai már hónapokkal ezelőtt jelezték a Vatikánnak a helyzetet: nemcsak a szentségekkel való visszaélés problémája létezik. A keresztapák sokszor szó szerint is keresztapák szeretnének lenni, tehát kereszteléseknél gyakran közreműködnek. Az egyházi jog elvileg ezt is tiltja, mivel keresztszülő csak olyan 16 életévét betöltött, választott és abba beleegyezett katolikus, megbérmált személy lehet, aki gyakorolja a vallását, és méltó is a posztra. Ez viszont nagyon nehezen bizonyítható. A kánonjog viszont kiemeli, hogy nem lehet keresztszülő, aki eltiltás, kiközösítés alatt van. A pápai döntés tehát eléri, hogy a maffia tagjai ne folytathassák az eljárást, melynek keretében vérségileg nem rokon családokat úgynevezett lelki rokonságba fűzzenek a keresztelés által. Az olasz maffia ezen hagyománya megszakad, ha a papok megtagadják a bűnszervezetben lévők keresztszülőségét.

Ez a döntés ezért akkor is komoly hatással bír az olasz maffia tagjaira, ha ők maguk esetleg nem is vallásosak, csak társadalmi álcaként jártak a szentmisékre. Ha hitbéli tartalma nem is volt, a keresztelések a családi kötelékek miatt a szervezet alapvető bizalmi beavatását jelentették. Olasz bíborosok nyilatkozták, hogy előfordult, mikor egy gyermek megkeresztelkedésére serdülőkoráig, hosszú évekig kellett várni, mert a neki kiosztott keresztapa csak akkor szabadult a börtönből.

A helyzet olyan súlyossá vált, hogy egyes egyházmegyékben egyszerűen megszüntették a keresztapás keresztelések lehetőségét, helyette hitoktatást szerveztek a leendő keresztszülőknek. Ezek a megoldások viszont csak ideiglenesek lehettek, ezért fordultak a Szentszékhez. A mostani döntés célja kettős: amellett, hogy ezt a fontos beavató szentséget elvonja a maffia anyagi céljaitól, visszahelyezi a keresztszülői státuszt az eredeti helyére. A keresztszülő feladata, hogy segítsen hitben nevelni a gyermeket, megvédje és támogassa őt, így a kicsiny keresztények védelmét éppúgy szolgálja a határozat, mint a szentségét.

Ferenc már korábban is többször szólt a maffiához, kérte a tagjait, hogy térjenek le a gonosz útjáról, imádkozott értük, de június 21-i szavai végül valóban átütötték az ingerküszöböt: „Azok, akik a gonosz útját követik, ahogyan a maffiózók is teszik, nincsenek Istennel egységben; kiközösítem őket!”

Erre válaszul a helyi bűnszervezet tagjai megtagadták a misére látogatást, és a helyi börtön káplánja is arról számolt be, hogy a maffiatagok nem járnak már a vasárnapi misére. (Jelenlegi életállapotunkban elvileg járhatnának misére, de nem vehetnének részt rajta aktívan.) Szintén az esethez tartozik egy tüntetés is, mikor egy helyi maffiafőnök háza előtt, a felvonulást biztosító rendőrök szeme láttára a csoport egy Mária-szobrot megdöntött, mintha a Szűzanya fejet hajtana a maffiózó előtt. A helyi püspök felfüggesztett minden vallási célú felvonulást, míg kivizsgálja, miért nem szúrt szemet, hogy a helyi bűnszervezet tagjai szervezték az eseményt. Egy érseki javaslat szerint a felvonulási tilalom két évig is eltarthat.

A lelkipásztori utasítások szerint mindaddig távol kell tartani a szentségektől és szentelményektől a maffia tagjait, míg az excommunicatio állapotában vannak, és nem készek a bűnbánatra.

24 komment

Címkék: bűn kiközösítés


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr1006548243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.07.27. 18:52:47

Kemény, de ebben van a remény...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.27. 19:20:17

Ha a buzikkal pacsizik, a seftesekkel miért nem?

Úgy tudom, az ítélkezés nem az ő dolga, hanem a főnökéé. Vagy mindegyik féle bűnöst tessen a szentatya igyekezni megnevelni, vagy mindegyiket hagyja békén.

vuvuvu2 2014.07.27. 19:59:52

@polyvinyl: itt nem a seftelésről van szó haver. olvasd el a Gomorra c. könyvet ami magyarul is megjelent, nemrég láttam könyvesboltban is, az kitűnően leírja hogy ebben a mai világban hogyan működik ez a bűnszervezet.

drogkereskedelem-rabszolgamunka-építőipari érdekeltségek-illegális és veszélyes szemét elhelyezése tonnaszám lakóparkokban vagy melléjük -gyilkosságok és ezek közti összefüggések, klánok közti háborúk a területekért/piacért, ártatlan áldozatokkal (is), pénzmosás, politikusok, bírók, ügyvédek megvásárlása vagy megölése stb. ezek csak a highlight-ok, a részleteket ld. a könyvben.

ahogy a poszt írja, tképpen az életmódjuk eleve kizárja őket abból hogy áldozhassanak. jól tette Ferenc pápa hogy ezt meglépte, habár az is igaz, hogy ezzel célkeresztbe került.

Alick 2014.07.27. 20:00:40

@polyvinyl: a buzik nem ölnek, zsarolnak, stb. bűnszövetségben, főleg nem a tetszelegnek főnöki szerepben egyházi szertartásokon... mindez elég nagy különbség.

Ferenc pápa egyébként sem "pacsizott" velük, mindössze óvott a túlzásba vitt ítélkezősditől.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.27. 20:09:19

@polyvinyl:

A pápa ezzel nem ítélkezik, pusztán a kötelességét teszi, amikor az arra méltatlanokat kiközösíti.

Én mondjuk ezt túlzásnak érzem, egyéb gyilkosokat sem közösítenek ki, akkor a maffiatagokat miért? De hát a pápa biztos jobban tudja, mit kell tennie.

A homoszexualitás önmagában nem bűn, csak a homoszexuális életmód az. Ám még ez utóbbi is meggyónható, és feloldozás is adható. Tehát még egy aktívan homoszexuális életmódot folytató ember kiközösítésére sincs ok.

Alick 2014.07.27. 20:28:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a kiközösítés nem az Egyházból való kidobást jelent, hanem az aktív közreműködés, szentségekben való résztvétel lehetőségét (áldozás, gyónás, stb.) vonja meg addig, amíg az kiközösített a maga szándékából nem rendezi az ügyeit.

maim 2014.07.28. 00:24:06

Iccts, Kevin Anett.

Ramil Safarov 2014.07.28. 00:42:23

Az tuti, hogy egy heten belul halott lesz. Kap egy betoncsizmat, aztan annyi.

Ad Dio 2014.07.28. 06:53:53

Kiváló irány! Isten éltesse soká ezt a Pápát!!!

I_Isti 2014.07.28. 08:20:57

A kemény az a dologban, hogy a maffia anyagilag is támogatja az Egyházat - mármint a római katolikust - ezért a probléma nem az elsősorban, hogy a pápa biztonsága veszélybe kerülhet, hanem az, hogy a saját anyagi forrásainak egy része megszűnne, ha erkölcsileg túl magasra tenné a mércét.

Továbbá sajnálatos módon a kereszténység megreformálása mindig és csak és kizárólag a bibliai igazságokhoz való visszatéréssel kezdődik. Beleértve a tízparancsolatból ezt is:
"Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek."

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.28. 09:34:53

@vuvuvu2:

"ahogy a poszt írja, tképpen az életmódjuk eleve kizárja őket abból hogy áldozhassanak"

A buzikat is kizárja az életmódjuk.

Alick 2014.07.28. 11:51:29

@maxval, a gondolkodó birca: az egymást szabad elhatározásból kedvelő (jórészt még csak nem is katolikus) homoszexuálisok megítélésnek árnyalatairól szóló vita még mindig csak a jéghegy csúcsa az egyház szervezetét érintő szexuális visszaélésekhez (és azok szőnyeg alá söpréséhez) képest...

Alick 2014.07.28. 11:58:19

@I_Isti: "saját anyagi forrásainak egy része megszűnne, ha erkölcsileg túl magasra tenné a mércét"

Ha ezen múlna a Vatikán összeomlása, akkor bizony mondom, omoljon le ez a templom és helyette épüljön majd újabb, amelyik képes felvállani a mércét... csak így működhet a Jézushoz való hűség.

2014.07.28. 21:27:15

@polyvinyl: sajnos téged nem zártak ki az utcára télen 2 éves korodban

milka1214 2014.07.28. 22:37:44

@I_Isti: Ne keverjük össze a fogalmakat: ne tálaljuk már úgy a történetet, mintha az Egyház a maffia zsebében lenne. Lehet, hogy támogatja, ahogy én is teszem, ha perselypénzt dobok be, ebben nincs semmi "kemény". Gondolom, te is segíted a saját gyülekezetedet. Továbbá azt sem hinném (mellesleg nem is értem, hogy jön itt ez szóba), hogy ez a fóruma a hitvitának a bálványimádás fogalmáról. (Apropó, a reformerek nem a katolikusok tudtommal.)

Ami pedig a témát illeti: az önmagától beálló kiközösítés eleve fennáll szerintem ilyen helyzetekben, a pápa ezt csak hivatalossá tette az Egyház előtt is. Ugyanez vonatkozik (ti. önmagától beálló kiközösítés) a házasságtörő életmódra és a homoszexualitásra is (azaz esze ágában sincs kilábalni belőle az illetőnek). A papot átvághatjuk, de Istent nem: hiába megy gyónni ugyanis, az érvénytelen marad, mivel hazudik akkor, mikor azt fogadja, hogy kerüli a bűnt és a jóra törekszik.

annamanna 2014.07.29. 12:16:00

@Alick: "bizony mondom, omoljon le ez a templom és helyette épüljön majd újabb, amelyik képes felvállani a mércét." - milyen ÚJABB templomra gondolsz? Nekem csak ez jut eszembe: www.youtube.com/watch?v=rSLK20PXyvM de ettől rosszul vagyok.
Vagy netán a zsidók által tervezett új jeruzsálemi templomra gondolsz?
Vagy másra? Mi "vállalja fel a mércét"? Egyáltalán milyen mércét?

Alick 2014.07.29. 13:42:33

@annamanna: "milyen ÚJABB templomra gondolsz?"

Szimbolikusan értve, abban mindenképpen meg kell újulnia az Egyháznak, hogy ne kötődjön világi korrupcióhoz.

"Mi "vállalja fel a mércét"?"

Ahogy fentebb írtam válaszként, az egyházak ne legyenek pénzmosodák...

annamanna 2014.07.29. 14:21:22

@Alick: ez nem újulás, hanem megtérés.

Alick 2014.07.29. 18:58:27

@annamanna: igen, ez a pontos kifejezés.

Urfang 2014.08.02. 18:16:02

@I_Isti:

"a saját anyagi forrásainak egy része megszűnne, ha erkölcsileg túl magasra tenné a mércét"

És mi a fontosabb? A pénz vagy az erkölcs?

I_Isti 2014.08.04. 10:32:34

@Urfang: A legfontosabb mindig Jézus Krisztus. Csak a vele való közösség tudja létrehozni az erkölcsi megújulást. Eleve aki maffiózó, az nem tud közösségben lenni Jézussal, hiába jár templomba, hiába végez bármilyen vallási gyakorlatot.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása