Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • Mária Kulybus: Én ateltem hasonló esetet mint Anelise pszichológiai értelemben nem vagyok jól bár az én esetemben van előzmény és ez uldoztetes. (2018.05.17. 21:47) Az egész világon nő a démoni befolyás a Vatikán szerint
  • $pi$: "Annak a létezőnek, amelynek a gondolatainkon kívüli létezése lényegi tulajdonsága, a valóságban öröktől fogva létezőnek kell lennie" Rengeteg apró csúsztatás segítségével jutunk el oda, hogy egy n... (2018.02.09. 06:57) Isten léte – észérvekkel
  • Tapsihapsi: @qewr: Alapvetően az egyetemes ortodox egyház is hét szentséget ismer, csak nem határolja el őket szigorúan ez egyéb szent cselekményektől. A szerzetesség kváziszentség. Forrás: hungary.orthodoxia.o... (2018.01.23. 19:31) Mikor érvénytelen az egyházi esküvő?
  • Tudományos Rendőrség PJT, Tejfalussy András, aquan: KÖZÉRDEKBŐL MEGKÜLDÖM AZ ALÁBBI NYILVÁNOS KÉRDÉST FERENC PÁPÁHOZ: Szükségesnek tartom nyilvánosan megkérdezni Ferenc pápát: valóban ő csókol kezet a pénzvilág uralkodóinak az internetes youtu.be/CMN... (2018.01.21. 19:17) Hová kerülnek a pápának írott levelek?
  • kotyesz: Na még ennyi hsz.?! ezt muszáj elolvasnom! (2017.11.10. 11:34) Fogamzásgátlás helyett családtervezés
  • Utolsó 20

Törökországban bukkantak Krisztus keresztjére?

2013.08.04. 12:45, Katekéta

Törökországi archeológusok bejelentették, hogy egy ásatás során valami szent ereklyére bukkantak: úgy gondolják, hogy a Jézus megfeszítésére szolgáló kereszt darabjára bukkantak a Balatlar templom feltárása során.

A munkákat vezető Gülgün Köroğlu professzor elmondása szerint egy kőládába zárva találták meg a keresztfa darabját. A feltárás során egyébként 2009 óta ezernél is több csontvázat találtak. Az efféle ereklyék természetesen fontosak a hívők életében, bár tárgyi jellegükből adódóan nem imádjuk őket, nem hozzájuk imádkozunk. Ez is egy gyakori tévedés, mikor főleg protestáns körökből bálványimádással vádolják a katolikusokat: mikor például egy feszület előtt imádkozunk a templomban, nem a feszülethez, hanem magához Krisztushoz szólunk. A pénztárcájában a gyermek képét hordó anya sem a képet szereti, mikor időnként előveszi, talán meg is csókolja, hanem a gyermeket, akit ábrázol.

Azonban az efféle szent ereklyék eredetisége mindig kétséges. Kálvin János mondta egyszer, hogy ha összeraknánk az összes jézusi keresztből származó darabot, akár egy hajórakománnyit is kaphatnánk. A most talált fadarabokról is aligha lesz megállapítható, hogy eredetiek-e. A Szent Kereszt későbbi sorsáról csak legendák maradtak fönn.

Úgy tudjuk, hogy I. Constantinus római császár (a görög katolikusoknál Szent Konstantin) édesanyja, Szent Ilona bukkant rá, és a részeit többfelé szétküldte: Jeruzsálembe, Rómába és Konstantinápolyba.

A 660-ban épített templomban elrejtett kőládikában talán éppen a kereszt faszilánkjait találták meg. Az ereklyehamisítások egyébként már a kora kereszténység idején is jellemzőek voltak. Szent Cirill már a IV. században figyelmeztetett, hogy az egész világ tele van a kereszt darabkáival. A XX. századig azonban az egyébként körülbelül 3,6 méter magas kereszt harmadának megfelelő darabot kanonizáltak, tehát fogadtak el valódi ereklyeként.

A Végzet Lándzsájából is több létezett

Amikor a hamis ereklyékről esik szó, a legtöbben Longinusz lándzsáját hozzák föl példaként. A bibliai történet szerint egy római katona lándzsájával oldalba szúrta a kereszten függő Jézust, hogy ellenőrizze, halott-e már (ha nem lett volna az, eltörték volna a lábát, hogy gyorsabban meghaljon). Krisztus testéből vér és víz folyt ki. Apokrif evangéliumok nevezik meg a katonát, a kanonizált Szentírásban amúgy nem szerepel a Longinusz név. 

A lándzsából több is létezik, a vatikáni lándzsa mellett van egy bécsi és egy antiókhiai, meg még ki tudja, hány másik. 

Szólj hozzá!

Címkék: jézus krisztus


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr565444540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.