Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Ferenc pápa eltörölné a cölibátust?

2015.04.24. 10:05, Katekéta

A hírek szerint Ferenc pápa egy magánbeszélgetésen elmondta régi barátjának, Oscar Cresponak, hogy két fontos, szerinte elavult szabályt reformálna meg. Crespo szerint a pápa a papok házasodási tilalmán és az elváltak egyházból való kizárásán változtatna.

A jelenlegi szabályok szerint a katolikus papoknak cölibátust kell fogadniuk és nem házasodhatnak. A válást a Katolikus Egyház nem fogadja el, és bárki, aki válása után újraházasodik vagy szexuális kapcsolatba kezd egy másik emberrel, házasságtörést követ el a katolikus törvények szerint.

Crespo szerint Ferenc elmondta neki, hogy pápaként ezek a kérdések prioritást élveznek nála, szeretne változtatni a szabályokon. A cölibátust állítólag eltörölné, mivel az nem az eredeti katolikus doktrína része: több mint ezer éve egy pápa vezette be, de mára elavulttá vált, és így felül kell vizsgálni. Ferenc szerint Isten mindenkinek családot szánt, így a papoknak is.

14261937144686_700.jpgAz egykori Jorge Bergoglio még Buenos Aires-i érsekként és Oscar Crespo

A 31 éves Claudia Garcia Larumbe hívő katolikus és elvált – ő volt az, aki arra kérte Oscar Crespót, hogy vesse fel a pápának: mihez kezdhetne ő, aki elvált, mégis szeretne részt venni az egyház életében. Tanácsot akart, de nem számított komolyan válaszra, ezért teljesen elképedt, amikor Crespo visszahívta, és elmondta, hogy beszélt a pápával, aki személyesen engedélyezte ezt a számára.

Nem ez az első eset, hogy a pápa szót emelt a kérdésben. Májusban azt mondta, „a cölibátus ajándék az egyház számára, de nem dogma, tehát az ajtó nyitva áll”, és hogy a papi házasság ügye „a listáján van”.

Crespo a pápa legjobb barátja, korábbi gimnáziumi osztálytársa, akivel gyakran beszélget. Elmondása szerint amikor októberben a Vatikánban járt és elbeszélgettek, az egyházfő komolyan és szenvedélyesen beszélt a két kérdésről. Ugyanakkor szerinte Ferenc nem akar az egyház egységének rovására radikális reformokat keresztülverni. Szerinte a változások ára „az idő vagy a vér”, ő pedig a béke pártján áll.

Frederico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője szerint a pápa már elmondta, mit gondol a válásról és újraházasodásról, a szinódus pedig idén is tárgyalja majd a kérdést. A pápa magánbeszélgetésen elhangzott szavait pedig a Vatikán nem kommentálja.

(Catholic Online)

19 komment

Címkék: hír cölibátus


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr987384284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 10:08:16

A világi papság és a szerzetesség kettéválasztása lenne az út.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.24. 14:38:59

A cölibátushoz való ragaszkodással a katolikus egyház lassú, de biztos halálra ítéli önmagát. Legalább annyi engedményt kellene tennie, ami megvan a görögkeletieknél, ha jól tudom, hogy a pappá szentelés előtt lehet házasodni, utána már nem.

Mikrobi 2015.04.24. 14:58:39

Az újraházasodottak nincsenek kizárva az egyházból, csak a szentségekhez nem járulhatnak és bizonyos funkciókat nem tölthetnek be (amelyekben alkalmazva az egyház megtévesztené a híveit, hogy ez egy normális életállapot).
A cölibátus fakultatívvá tételét nem hiszem, hogy a pápa komolyan fontolgatná, de azt pl. én is el tudnám képzelni, hogy a nős diakónusokat, akik eleve egy másik hivatás mellett vállalták az egyházi rendet, bizonyos feltételek mellett továbbszenteljék áldozópappá. Pl. ha egy kis faluban egy diakónus plébániavezető, miért ne misézhetne is? De családostul helyezgetni a papokat, ráadásul szükség esetén évközben, azonnali hatállyal, ez megoldhatatlan lenne. Arról nem is beszélve, hogy akkor a papok között is megjelennének a családi perpatvarok, a hűtlenség, válás, válás utáni újabb kapcsolat (mert hiszen ő nem tehet róla, miért éljen utána egyedül?!), szóval mindazok a problémák, amelyek a többi katolikus között is. Szegény asszonyoknak is óriási áldozat lenne, vagy pedig a pap nem tudná rendesen ellátni a feladatát.

szibinyányi 2015.04.24. 15:41:55

@Mikrobi: "Arról nem is beszélve, hogy akkor a papok között is megjelennének a családi perpatvarok, a hűtlenség..." Mert így nem követnek el szexuális bűnt a katolikus papok, ugye? Sokszor katolikus apák lányaival és katolikus férjek feleségeivel vétenek a 6. parancsolat ellen!!! Ne legyünk már képmutatók. A pápa Krisztus helytartója, a cölibátus pedig finoman szólva sem dogma, legfeljebb a 12. század óta Magyarországon is kötelező szabály, amit talán a legkevésbé sem tartotottak be. A 16. századból vannak visitatio canonica feljegyzések, amelyek arról tanúskodnak, hogy a székely katolikus papok egymásnak és menyasszonyaiknak szolgáltatták ki a házasság szentségét... Azt meg, hogy kit hova helyeznek, a multinál dolgozó nempapok jobban tudják... Szóval megoldható probléma. Természetesen az Egyháznak, khm, akarom mondani a közösségnek, nemcsak a papról, hanem a családjáról is gondoskodni kell. Hajrá Ferenc!!! Pax et bonum!!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 16:43:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nálunk a papok 90 %-a nem szerzetes, hanem világi pap. A gyakorlatban számukra szinte kötelező a házasság, nemigen látsz nőtlen papot.

Viszont ha a feleség meghal, nem házasodhat meg ismét. Az ilyen papok általában szerzetesek lesznek.

Főpapsághoz kötelező szerzetesnek lenni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 16:45:27

@maxval bircaman szerkeztő:

Nálatok nem inkább balliba gágogtatás a divat? Tudod: elmegy az egész nép, azaz 800 fő tüntetni a "köztársaságért" (ez gondolom, valamilyen egzotikus rágcsáló lehet), aztán még 8 fő Orbán háza előtt tart hatalmas tömegdemonstrációt, majd 4 fő felmászik egy épületre, ez gondolom meg testmozgási céllal lehet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 16:47:41

@Mikrobi:

Pont fordítva látom.

A nők pappá szentelése abszurdum és keresztényellenes, ilyen sosem volt az óegyházban.

Nős papok viszont mindig voltak. Ráaádásul most is nős a katolikus papok 2-3 %-a, gyakorlatilag az összes keleti katolikus részegyházban ez van.

Punxsutawney Mormota 2015.04.24. 16:59:38

Bikanyakú kálvinista létemre nagyon csípem az Öreget!

Punxsutawney Mormota 2015.04.24. 17:05:57

@Mikrobi: Van némi igazságod, de azért lássuk be: nem kicsit vicces, amikor a jegyesoktatáson a pap olyanról beszél, amiről - elvileg - fogalma sem nagyon lehet.
Ökemenikus esküvőm volt, a feleségem katolikus, a plébánossal 4 alkalmat beszéltünk meg, mint kvázi jegyesoktatás. Az atya iszonyúan jófej volt, a mai napig jó szívvel emlékszem vissza rá, de a beszélgetések 90%-a a szex körül forgott - szerinted milyen elfojtások lehetnek ezekben az emberekben?
Másrészről olyan általános jellegű tanácsokkal próbált ellátni, amelyet mintha a Bravo Magazin - van még? - Szex, Szerelem, Gyengédség" rovatából ollózott volna ki.

Punxsutawney Mormota 2015.04.24. 17:14:17

@maxval bircaman szerkesztő: Birca, legalább itt hagyd abba a ballibázást. Nagyon nem erről szól a blog. Több elmélyültséget, ha lehetne...

Mikrobi 2015.04.24. 17:54:25

@Punxsutawney Mormota: az én jegyesoktatásom 7-8 alkalomból áll, amiből egy forog részben a szex körül. Más is hasonlóképpen csinálja, úgyhogy lehet, hogy tényleg kifogtatok egy komplexusos papot. De hogy erről fogalmunk sincs, az abszurdum. Egyrészt családban nőttünk fel, másrészt családok között. Hihetetlen sok olyan dolgot tudunk a családról, amiről nektek fogalmatok sincs! A paphoz ui. nagy bizalommal vannak az emberek és sok olyat elmondanak, amiket a barátaiknak nem.
@szibinyányi: miért nem idézel a sötét századból? Ott még több visszaélés volt. De idézhetnél olyan századokból is, ahol a szentek voltak többségben. Akkor mindjárt másképp látnád a dolgoat.
Amúgy a legviccesebb az egészben, hogy világiak akarják ránkerőltetni a házasságot, a papok meg sehol se hangoztatnak ilyeneket:-) Jobb lenne, ha ránkbíznátok.

Punxsutawney Mormota 2015.04.24. 18:01:42

@Mikrobi: Értelek, de hogy mesélhetsz a szélről, ha soha nem érezted a simogatását az arcodon? Hogy beszélhetsz a vízről, ha soha nem ölelt körül? Mit tudhatsz a tűzről, ha soha nem érezted a melegét? Mit mondhatsz a földről, ha soha nem érezted a lágy nedvességét?

Mikrobi 2015.04.24. 19:24:56

@Punxsutawney Mormota: hogy beszélhetsz az öngyilkosságról, ha sose próbáltad?

Punxsutawney Mormota 2015.04.24. 20:04:08

@Mikrobi: Jobb helyeken nem adnak tanácsot öngyilkosságra.

Ha valaki tanácsot kér tőled magán ügyben, akkor a tapasztalataidat absztrahálod néhány mondatba. Vagy nem vonatkoztatsz el, hanem konkrétan elmondod, hogy amikor hasonló helyzetben voltál, így és így cselekedtél...
Egy pap, akármilyen empatikus is - elméletileg - csak másodkézbeli információkból táplálkozhat, hiszen soha nem volt párkapcsolata (jó, a középiskolai éveiben lehetett), soha nem nevelt gyereket, soha nem volt amiatt feszültsége közte és párja között, hogy miből jönnek ki a hó végéig.

Mikrobi 2015.04.24. 20:23:18

@Punxsutawney Mormota: Öngyilkosságra én sem adnék tanácsot, lebeszélni valakit annál inkább -.-
Tanácsot adni nemcsak arról lehet, amit az ember személyesen átélt, mert akkor gyakorlatilag semmiben sem adhatnál tanácsot, gondolkozz egy kicsit! Az idősebb ember élettapasztalata hasznos, de egy fiatalnak sokszor a fiatal ad jobban tanácsot a hasonló gondolkodásmód miatt, tehát még csak a kor sem döntő, nemhogy a családi állapot.

szibinyányi 2015.04.26. 11:18:07

@Mikrobi: A szentség mércéje nem a szexualitás elfojtása. Aki felvette a bérmálás szentségét, az ugyanolyan jogon szól bele a rom.kat. egyház dolgaiba. Ne érezd magad felsőbbrendűnek, főleg úgy, hogy az én lányom, vagy fiam lesz a klérus egy részének célpontja. Ja és még valami, nem tudom, hogy Neked, mint felszentelt papnak milyen mély teológiai ismeretei vannak, de szeretném felhívni a figyelmedet, hogy külföldi haladó katoliku egyetemek teológiai fakultánsain máshogy gondolkodnak erről a kérdésről, sőt a felszentelt teológusok nem közösítik ki a nem felszentelt teológusokat ebben a kérdésben sem. Az a képmutató álszent hozzáállás , amit te képviselsz nem vezet sehova. Nem akar ráderőltetni senki semmit. De legyen választható a cölibátus. Majd elválik, hogy kik azok akik a Mindenható által teremtett test törvényei szerint élnek és kik azok, akik még azt a természetes dolgot is letagadják, hogy egy egészséges felnőtt férfinek majdnem minden reggel erekciója van. Akár pap, akár nem. Isten így teremtett Bennünket!!!

I_Isti 2015.04.28. 15:35:05

@Mikrobi: vö: "Saját családjának legyen jó gondviselője, aki gyermekeit fegyelemre és teljes tisztességre neveli. 5 Aki ugyanis saját házát nem tudja rendben tartani, hogyan tudná gondját viselni Isten egyházának?"
szentiras.hu/SZIT/1Tim3

Bálint József 2015.06.18. 23:30:56

"A cölibátust állítólag eltörölné, mivel az nem az eredeti katolikus doktrína része: több mint ezer éve egy pápa vezette be, de mára elavulttá vált, és így felül kell vizsgálni. Ferenc szerint Isten mindenkinek családot szánt, így a papoknak is."

Katolikus ember, főleg pap ilyet nem mondjat. Ha ezt valóban Ferenc pápa(?) mondta, akkor nem ismeri a Szentírást.
Mt 19.12
"Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról. Aki fel tudja fogni, az fogja fel!"
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása