Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • david cohen: Sziasztok, latom, a kommentek mar eleg regen lettek beirva, ennek ellenere adok egy linket, amin le van irva a megfejtes arra a kerdesre, hogy mit jelent a "MiAtyank" imadsagban a "Ne vigy minket ki... (2017.08.27. 19:49) Megváltoztatják a Miatyánk szövegét
  • Jeromos_: "Szavanként lehetne ebbe az oktrojált "levezetésbe" belekötni." hajrá! "Ha van egy végtelen akkor van kettő sőt három is. Sőt végtelen számú végtelen akik vmi istentelen módon különbözőek ?" vajo... (2017.04.03. 16:34) Isten léte – észérvekkel
  • öcsém...: @Preo: Szeretem amikor a nőtlen papok mondják meg a tutifrankót, azt hogy mit csinálhatsz az ágyban. :D (2017.03.24. 13:15) Katolikus szex
  • fuhur: @α Ursae Minoris: Biztos már próbálta és neki nem jött be :-) (2017.02.16. 11:44) Katolikus szex
  • Franciska Csáti: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szentséges atya, Krisztus helytartója, Ferenc pápa! Szálljon a lelkünk messze a múltakba a szent emlékezés szárnyain! Ebben a formában nem merülhetek el a be... (2016.04.18. 23:14) Hová kerülnek a pápának írott levelek?
  • Utolsó 20

Püspökként tér vissza Bagdadba az iszlamisták által elrabolt pap

2015.04.20. 18:51, Katekéta

Basel Yaldo atya, akit 2006-ban raboltak el az iszlamisták, kilenc év után tér vissza szülőhazájába, Irakba, hogy Bagdadban püspökként szolgálja az ottani keresztényeket.

A most 44 éves káld katolikus papot elrablása idején három napig tartották fogva, s ezalatt többször is megverték, szabadulása után pedig még sokáig halálos fenyegetéseket kapott, míg el nem költözött Michiganbe. Az amerikai városban nagyszámú káld katolikus él – Yaldo atya a Szent György-templomban talált menedékre, miután elhagyta Irakot.

A pap, akinek szülővárosát jelenleg az Iszlám Állam tartja uralma alatt, elmondása szerint közelebb került Istenhez fogsága napjaiban, hite megerősödött tapasztalatai következtében. „Komolyabbá és elkötelezettebbé tett. Amikor elraboltak, csak Szűz Mária segített rajtam, és biztos vagyok benne, hogy Irakban is segít majd” – mondta.

Yaldo atyát Ferenc pápa léptette elő nemrég más, Detroit környékén szolgáló papokkal együtt, ezután pedig Bagdad segédpüspökévé nevezték ki.

A 2003-as amerikai invázió óta az iraki keresztények közel kétharmada menekült el az országból. Tavaly nyáron több mint 100 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat a Ninivei-síkságon, amikor az Iszlám Állam fegyveresei megszállták azt. A legtöbben most az ország kurdok által ellenőrzött északi részén élnek menekültként, négyezer asszír keresztény azonban fegyvert fogva belépett a Ninivei-síkság Védelmi Egységébe, egy helyi milíciába. Céljuk, hogy felszabadítsák iszlamisták által megszállt szülőföldjüket.

A káld katolikusok nagy része az iraki nagyvárosokban él, Moszulban és Bagdadban népes, virágzó közösségeik éltek a XX. század második feléig.

A püspök 1970-ben született, 1994-ben kezdte meg a papi szemináriumot, két évvel később pedig Rómába ment, hogy ott folytassa teológiai tanulmányait. 2002-ben szentelték fel, ezt követően pedig Bagdad egyik keresztények lakta városrészében, Dorában tartott szemináriumot – a Szaddám-rezsim bukása után ez volt az erőszak által egyik leginkább érintett terület. Basel püspök szülővárosa Tel Keppe. Az egykor keresztény 40 ezres települést tavaly augusztusban foglalták el az iszlamista fegyveresek.

Yaldo püspök I. Sako Louis Rafael iraki káld pátriárka alatt szolgál majd, célja pedig saját szavai szerint az lesz, hogy reményt adjon az embereknek és életben tartsa hitüket.

(Catholic Herald)

Szólj hozzá!

Címkék: hír közel-kelet katolicizmus


A bejegyzés trackback címe:

http://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr337384218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.