Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Nácik által lemészárolt szerzeteseket avattatna mártírrá egy újságíró

2014.12.26. 10:31, Katekéta

Egy neves olasz újságíró és Vatikán-szakértő a második világháború egy kevéssé közismert fejezetére hívja fel a figyelmet nemrég megjelent könyvében – egy esetre, amikor az SS katonái 12 karthauzi szerzetest mészároltak le.

Szinte pontosan hetven évvel ezelőtt történt, hogy az SS katonái betörtek a karthauzi rend Certosa di Farneta kolostorába Toszkánában, és fegyvereiket az ott talált hat szerzetesre és hat laikus testvérre szegezték.

Azzal vádolva őket, hogy zsidóknak, partizán harcosoknak és antifasiszta olasz politikusoknak nyújtottak menedéket, a katonák elhurcolták és kivégezték a testvéreket. Kettejüket szeptember 7-én, a többieket három nappal később érte a halál. Velük együtt 32 olyan embert is kivégeztek, akiket a kolostorban bujkálva találtak.

Ez a történet a tárgya a La Strage di Ferneta (A fernetai mészárlás) című könyvnek, amelyet a 70 éves újságíró, Luigi Accattoli írt.

Egy bezárkózó rend

Kutatásai során Accattolinak volt akkora szerencséje, hogy interjút készíthetett az utolsó életben lévő szerzetessel, aki végignézte a letartóztatásokat és két kilencvenes éveiben járó asszonnyal, akik a kivégzéseknél voltak jelen.

Egy online magazinnak adott interjúban Accattoli elmondta, a történészek a karthauzi rend hallgatása miatt tudnak keveset a történtekről. A bújtatottak egy része az olaszországi kommunista párt tagja volt, és a háború utáni ideológiai káoszban a rend néhány tagja attól tartott, a történet akaratlanul is a kommunisták javára billentené a mérleget a választásokon, akik ekkoriban rendszeresen 25 százalékot értek el.

A karthauzi szerzetesek végül az ezredfordulón a Szentszék kérésére állítottak össze egy jelentést az esetről, amelyet az Új Vértanúk Bizottságának küldtek meg. A bizottságot II. János Pál pápa azért állította fel, hogy azon katolikusok történeteit fedje fel, akiknek a XX. században hitükért kellett meghalniuk. Accattoli az első kívülálló volt, aki olvashatta ezt a jelentést, amely szerinte híven és pontosan írja le az eseményeket.

A karthazuiak maguk meggyőződésből nem népszerűsítik az ügyet, de semmi sem akadályozná meg, hogy a tizenkét szerzetest mártírrá avassák Toszkána püspökei – az újságíró ezt akarja elérni könyvével és azzal, hogy felhívja a figyelmet a világháború e tragikus epizódjára. Accattoli szerint az teszi különlegessé az ügyet, hogy egy olyan zárt világba, mint amilyen a karthauzi rendé, egy ilyen hihetetlenül önzetlen cselekedetük révén nyerhetünk bepillantást.

Szólj hozzá!

Címkék: hír nácik keresztényüldözés szerzetesek


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr947011909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása