Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

A Krím-félszigeten elraboltak egy görögkatolikus papot

2014.03.16. 09:28, Katekéta

A Krím-félszigeten szolgálatot teljesítő ukrán származású görögkatolikus papokat korábban írásban is felszólították, hogy hagyják el szolgálati helyüket. A papok többsége azonban nem volt hajlandó a híveket hátrahagyni. Ennek következménye a tegnapi emberrablás: a hírek szerint oroszbarát csapatok a Szent Liturgia szevasztopoli bemutatása után elhurcolták Mykola Kvych ukrán tábori lelkészt.

Rendkívül nyugtalanító helyzet, hogy már papokat rabolnak el. Ráadásul a helyzet igen fonák, mert komoly felekezetbeli különbség sincsen az ukránok és az oroszok között: Ukrajnában és Oroszországban is az ortodoxok vannak többségben. Az ortodox és a katolikus egyház között tanításbeli különbségek vannak, de ezek nem állnak olyan távol egymástól, mint például a katolikusok és a protestáns felekezetek (például a reformátusok) tanításbeli különbségei. A Rómával való egységbe lépett ukrán görögkatolikusok* bő négymillióan vannak, míg az ortodoxok harmincmilliónál is többen.

mykola.jpg

Oroszország nagy utat tett meg az ateista Szovjetunió óta, mikor papok ezreit ölték meg a hitük miatt. A kutatások szerint ma a keresztények a legüldözöttebbek, ahol kisebbségként élnek koptok vagy más keresztény felekezetek tagjai, gyakran politikai célú üldözésnek teszik ki a hívőket. A XX. században a vallásüldözés is mindennapossá vált: Lazar Stern kommunista tábornok a spanyol polgárháborúban a Vörös Brigádban hétezer papot, apácát és püspököt öletett meg. Plutarco Elías Calles mint Mexikó kommunista elnöke több mint négyezer papot gyilkoltatott le.

Amikor egy vallási tekintélyt ér el a politika által gerjesztett gyűlölet, minden vallás képviselőjének, de a jó érzésű vallástalanoknak is eljött az idő arra, hogy megálljt kiáltsanak. Ha már semmi sem szent, akkor mindenki veszélyben van.

(*Jelen írásban a görögkatolikus kifejezést az akadémiai helyesírástól eltérően következetesen egybeírtam. Ennek oka, hogy a minőségjelzős összetételeket egybeírjuk. Bár a helyesírási szótár a görögkatolikus kifejezést két szóban írja, ezzel szemben a görögkeletit mint ortodoxot viszont egybe. Mivel a görög itt nem a nemzetet jelzi, hanem a rítust, ezért egyértelműen minőségjelzős összetételről van szó, s jelentéskülönbség van abban, hogy valaki görög katolikus vagy görögkatolikus.)

4 komment

Címkék: politika hír katolicizmus keresztényüldözés


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr835864142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.19. 11:46:14

Valószínűleg ez provokáció, az ukrán fasiszták akciója.

Urfang 2014.03.19. 12:53:22

@maxval a gondolkodó birca:

Még valószínűbb, hogy ez pontosan az aminek látszik.

De belőled még itt is csak a fasisztázás ömlik, teljesen beszűkült a tudatod, csőlátásod lett, amikor olyat látsz ami nem fér bele az egyszerű világképedbe, akkor meg fasisztázol.

A megszállt területen elrabolnak az oroszok egy ukrán papot, de te még ekkor is az ukránokat fasisztázod. Ehhez már gyomor kell.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.19. 12:58:49

@Urfang:

A történet gyanús. Hasonló mint a gonosz orosz esete, aki ártatlan ukrán katonát gyilkolt tegnap. Mára ki is derült: egy 17-éves ukrán fasiszta fanatikus lőtt.

Ferdinandus 2014.03.19. 13:51:34

Pedig milyen sokan mondják mostanában, hogy Oroszország a fegyveres beavatkozásokkal, agressziójával végső soron csak az eltűnőfélben lévő, hagyományos keresztény értékeket védelmezi a romlott, vallástalan nyugattal szemben (ti. akinek az oldalán áll a jelenlegi ukrán politikai rendszer is), illetve, hogy Putyin nem igazi háborús agresszor, hanem inkább csak egy tökös hazafi, aki megelégelte a szabadelvűséget és végre talán helyreállítja a valódi rendet Európában.

Szerintem azonban a cikkben említett akció is inkább azon álláspontot támasztja alá, mely szerint szó sincs az ún. "keresztény értékek" védelmezéséről, vagy ehhez hasonló fennkölt és nemes erkölcsi célokról, hanem helyesebb inkább közönséges birodalomépítésről beszélni. Ennek létjogosultsága illetve módszerei persze már egy másik kérdéskört alkotnak, de a "keresztény értékek" védelmének gondolatát (szerintem) akkor is óriási hiba idekeverni.

Erkölcsileg romlott, liberális Európa ide, vagy oda, ahol katolikus papokat rabolnak el, ott nem lehet keresztény elvek megjelenüléséről beszélni.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása