Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Püspökök flash moboztak Rióban

2013.07.28. 12:01, Katekéta

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón a pápa a fiatalokhoz szól: emlékezteti a világ fiatalságát, hogy feladatuk van a világban. A felmérések szerint a fiatalok egyre inkább vonzódnak a spiritualitáshoz, de elutasítják az egyházi vallásokat. Ez a maguk módján vallásos réteg most üzenetet kap a Szentatyától. A világ legnagyobb flash mobját is igyekeztek megdönteni.

A terv szerint kétmillió fiatal táncolt együtt a Rio de Janeiró-i találkozón. A közös ünneplésből a püspökök sem maradtak ki, ők is részt vettek a táncban:

Nem tudom azt mondani, hogy nagyon lelkesedem az ilyesmiért. Mindig komoly kérdés, hogy mennyire legyen korszerű az Egyház, mikor is a korszerűség nem feladata, hanem kizárólag csak Jézus képviselete. A breaktáncoló Jézus mellett ez a bohóckodás is okot adhat a vitára, hogy mi elfogadható még és mi nem fér össze a tekintéllyel. Azt gondolom, hogy igen nagy szükség lenne a papi lelkületre a templomon kívül, ahol azért ritkán találkozunk vele. Amikor a papokat szidja valaki, meg szoktam kérdezni, hányat ismer, és ilyenkor gyakran kiderül, hogy nem sokat, sőt egyet sem.

A riói XVIII. Ifjúsági Világtalálkozóval egy időben Pécsett is megrendezték a HungaroRio nevű katekézist és fesztivált azoknak, akik nem tudtak Brazíliába látogatni. A pécsi rendezvény tegnap ért véget.

gyonas.jpgA pápa gyóntatott is a világtalálkozón

A pap is ember

Papjaink feladata nem a templom hűs celláiba zárkózva várni a megtérőket, hanem evangelizálniuk kell, példát kell mutatniuk és lelkeket halászniuk. Ha éppen a fennköltségünk tart távol embereket, akkor egyszerűen le kell vetkőznünk ezt a fennköltséget a hétköznapi helyzetekben!

Erősen él bennem egy történet, amelyben egy prostituált az öngyilkossággal küszködött, mert kábítószer-függőségének eredményeképpen már hároméves kislányát is a kéjenc férfiak rendelkezésére bocsátotta. Egy protestáns hívővel beszélgetett, aki valamiért azt találta neki mondani, hogy talán ellátogathatna egy templomba, ott talán le tudja tenni a terheit és megváltoztatni az életét.

A nő teljesen megrémült ezen: méghogy templomba menjek? Így is eléggé szégyellem magam!

Elgondolkodtam ezen a történeten, és rájöttem, hogy nagyon rossz kép alakult ki rólunk az emberekben. Azt gondolják, valamilyen emberfeletti erkölcsiség képviselői vagyunk, akik előtt csak megbukni lehet. Ez okozza a félreértéseket is: mikor alkalmatlan papjaink vagy hívőink miatt az egész hitet korholják. A valóságban hazugság volna olyasmit állítani, hogy egy katolikus hívő erkölcsileg vagy más szempontból jobb lenne valaki másnál. Nem erre törekszünk, és nem zsinórmérték szerint tesszük az embereket ilyen-olyan fiókokba. A jobb élet csak következménye lehet annak, ha sikerül helyesen megélnünk a hitünket.

Az egyház feladata a kicsik védelme, a legalkalmatlanabbak szolgálata és a leginkább bűnösökkel szemben irgalom gyakorlása. Krisztus is azt mondta, hogy a legalkalmatlanabbakat választja ki magának, és tapasztaljuk is, hogy olyan egyszerű személyek, mint például Teréz anya, mégis micsoda hatalmas tetteket hajthatnak végre.

Mert az okoskodó elmondja, miért nem sikerülhet valami, míg az, aki hittel él, rábízza magát az életre. Istennek nincsen szüksége a képességeinkre, ezért a legkisebbekből is óriásokat csinálhat. Ezért veszélyes ítélkeznünk mások fölött, mert igen nehéz lenne tudni minden érzésüket és gondolatukat, ahogyan az egyetlen igaz bíró ismeri.

Összességében tehát nyitnunk kell, ehhez pedig a tömegtájékoztatás mellett a személyes akarat szükséges. A médiahasználatban nem túl jó a Katolikus Egyház, és papjaink sem mindig tudnak időt szakítani vagy tehetséget keríteni ahhoz, hogy hétköznapi élethelyzetekben papként szóljanak az emberekhez. A pap jelen lehet a szórakozóhelyeken, a kocsmákban, az éjszakában, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk. Ha a lélek nem megy a templomhoz, akkor a templomot kell elvinni hozzá: ez viszont olyan nagy emberi feladat, amelyre valódi elhívás kell.

Talán ennek, az általam nagyon várt lépésnek (hogy a legrosszabbaknak tartott, sokak által kiközösített emberekhez forduljunk) egy finomabb változata az, hogy a fiatalok a flash mob révén meglátják: még a püspökök is emberek, mókáznak, humorizálnak és néha jó, néha rossz személyiségük van. Amiben különböznek, az csak a rájuk bízott feladat: de az, hogy pásztorok, még nem változtat azon, hogy először is emberek.

1 komment

Címkék: videó párbeszéd fiatalság


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr645429740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2013.07.28. 19:50:45

Nagyon jó írás! Pár gondolat:

"ez a bohóckodás is okot adhat a vitára, hogy mi elfogadható még és mi nem fér össze a tekintéllyel" - meg kell tanulnia a klérusnak is, hogy élnek a hívek. Fel kell szabadulniuk, levetni a kenetteljességet, emberivé kell lenni. Erre jó az ilyesmi, és szerintem egyáltalán nem függ össze a tekintéllyel. Attól legyen tekintélye a papnak, püspöknek, hogy SZERETIK, mert sok mindent CSINÁL, őszintén, hitből, és ne attól, hogy milyen pozíciója van, és milyen díszes az ornátusa. Erre rímel ez a mondatod: "Ha éppen a fennköltségünk tart távol embereket, akkor egyszerűen le kell vetkőznünk ezt a fennköltséget a hétköznapi helyzetekben!"

"mikor alkalmatlan papjaink vagy hívőink miatt az egész hitet korholják" - sajnos, mélyen igaz. Mind a klérus, mind a hívek serege hemzseg az alkalmatlanoktól. Én is közéjük tartozom. Mert nem csak a vasárnapi mise egy órájában kell egymásra mosolyogni, békejobbot nyújtani ismeretlen embereknek, akik mellettünk ülnek. A hétnek van további 167 órája. És nem a misére járás üdvözít, illetve papokat nem a misézés üdvözíti, hanem a cselekvő szeretet, vagyis mit teszünk másokért. Fontos persze a mise, a vallás, de a hit holt tettek nélkül.

Erős szemléletváltás kell mind a klérusnak, mind a híveknek. Magyarországon különösen.

"A médiahasználatban nem túl jó a Katolikus Egyház" - szerintem meg botrányosan rossz Magyarországon. Díszműsor a papok és hívek tökéletességéről, élettelen, unalmas riportok és élethelyzetek bemutatása, nyakon öntve fullasztó adag magyarkodással, nacionalizmussal. Pedig a katolikus egyház nem nem nemzeti egyház! Nem attól katolikus valaki, hogy magyar. Egy magyar katolikus nem tehet különbséget egy magyar, román, szerb, szudáni ember között, ha segíteni kell. Ez a nemzet nem katolikus és nem keresztény. Ezt a klérusnak is köszönheti a bigott, álszent politikusok mellett - mindkét csoport hatással van a közvélekedésre, ezért is lenne nagy szerepe a felelős gondolkodásnak, felelős megnyilatkozásnak. Legalább az egyház részéről. Nem csak 1%-ot kellene hajkurászni, hanem kivetni a hálót a háborgó tengeren, és HINNI a csodálatos fogásban. Kedves papok, kedves püspökök, van min dolgozni.
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása