Öngyilkosság? Ezt gondold át.

Utolsó kommentek

  • TanNé: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017. február 18. - IGe Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, log... (2022.04.17. 08:07) Isten léte – észérvekkel
  • TanBá: Mára már van Tudományos Istenünk is, nem csak JudeoKeresztény ésatöbbi... Az ateizmus megbukott a tudományosan 2022. január 07. - IGe vilagnezet.blog.hu/2022/01/07/az_ateizmus_megbukott_a_tudomanyo... (2022.01.07. 20:16) Isten léte – észérvekkel
  • makutsi: @Fejben Futó: Milyen zenekar, és hol? (2021.06.14. 08:06) A nyilas páter
  • Iván Gábor IGe: Apologetika végső bukása logikailag 2020. június 24. - IGe • Azaz az apologéták egyáltalán nem észszerűek, nem is értelmesek, hanem pont az ellentettjei. Irracionálisak és illogikusak (esztelenek... (2020.07.04. 11:41) Vádak a kereszténységgel szemben
  • TanBá: Apologetika lefordítva hitkomisszárság Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.... (2019.04.14. 10:53) Ma Mária, régen a Fityma ünnepe
  • Utolsó 20

Női katolikus papok

2013.03.09. 17:11, Katekéta

A mostani sede vacante alatt is időről időre föllángol valamiféle furcsán értelmezett reform szellemiségű vágy a nem katolikusok között. Valamiért a Katolikus Egyházon kívüli személyek (akár protestánsok, akár agnosztikusok stb.) fontosnak tartják, hogy elmondják, miben változtatnának. Ez önmagában nem is gond, de a találgatások, ötlethalmok mögött sokszor sajnos nincsen meg a katolikus dogmatika vagy akár csak hittörténelem alapvető ismerete sem. Aki reform lelkű, liberális papabilisnek gondolnak sokan, az csak a katolicizmuson belül számít liberálisnak: politikai értelemben egyáltalán nem az. Még a leginkább reformer pápa sem fogja engedni nők pappá szentelését. De miért?

Rosszindulatú támadás, mikor valaki ezt nőellenességként fogja föl. Az iszlám is kap rendesen az ilyen támadásokból, főleg a csadorviselés miatt. A feminista gondolat mögött nincsen valódi teológiai ismeret: nem tisztem megvédeni a muszlimokat (ők abban úgyis eléggé hatékonyak), de Mohamed próféta a felesége bölcsessége nélkül Gábor arkangyalnak (vagyis Gábrielt) nem is hitt volna, s most nem lehetne az iszlám prófétája. Akit érdekel, a Koránban megtalálja a történetet. Ez keresztény szempontból csak azért érdekes, mert az általunk is ismert angyalok vagy éppen Jézus szerepe az iszlámban egyértelművé teszik, hogy az ökumenizmusnak van értelme. Nem feladni kell a mi hitünket, de jó megismerni a szinkronitásokat.

A keresztény hitvilágban a nők szerepe szintén rendkívül fontos. Magam ezt szándékosan nem a munkásmozgalmi gyökerű nemzetközi nőnapon írom le, hanem egy nappal később (mi katolikusok március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony napján dicsérjük a nőket). Anélkül, hogy végeláthatatlanul citálnám a Bibliát, elég az egyetlen emberre gondolni, aki bűn nélkül fogant: Szent Anna gyermekére, Szűz Máriára. Egy ember Isten anyja lehetett, s hitünk szerint testben ment a mennybe, s ma is ott ül, a mariológia szerint szólhatunk hozzá, közbenjár értünk, s mi katolikusok őt is dicsőítjük, de persze nem imádjuk úgy, mint az Istent. A katolicizmus tehát még a keresztény irányzatok között is fontos szerepet szán a nőknek.

Példálózhatnánk más vallásokkal is, például a buddhizmusban sokkal több és más jellegű előírások vonatkoznak a nőkre, mert egyszerűen mások, mint a férfiak. De a katolikusok nem az alapján döntöttek, hogy egy-egy tekintélyes egyházi személy mit gondolt a női papság kérdéséről, hanem mi Krisztust követjük.

Szerintem nem tűnik patetikusnak, ha azt mondom, hogy amennyiben egy nő azonosulni tud nőiességével, és teljesen testében-lelkében katolikus nővé válik, akkor feladata van olyan jelentőségteljes, mint egy papé. A nő szó szerint az élet forrása, méhéből születik a legnagyobb férfiú is, és azt is elmondhatjuk, hogy a család összetartói, akikre nagyban támaszkodnak a legerősebb férfiak is. De miért nem lehetnek nálunk papok, mikor több protestáns gyülekezetben vannak papnők?

A papgyermek, papfeleség kifejezés a magyar nyelvben is létezik, leggyakrabban a református lelkészek családtagjait hívják így. A papnő viszont főleg régi kultúrák kapcsán merül föl hétköznapi beszédünkben. Például az ókereszténységben is lehettek diakónusok (szerpapok) nők, de áldozópapok már akkor sem.

Jézus kizárólag férfiakat választott maga köré. Ez nem azt jelenti, hogy a nőket elüldözte: édesanyja és Mária Magdolna is mellette lehetett, de apostolai férfiak voltak (a közkedvelt összeesküvés-elméleteket a női apostolokról éppúgy kezelhetjük, mint a női pápa mítoszát: érdekesség, de hitelt adni neki egyszerűen nincsen okunk). A tanítást Isten a férfiakra hagyta, a papi rendet rájuk alakította, de már a kezdetektől fogva szerzetekbe tömörültek a hívők nemüktől függetlenül. Létezik egy elég botor érvelés, mely szerint Krisztus csak a korabeli szokások miatt nem választott férfit apostolai közé. Egy katolikus nem gondolkodhat akképpen, hogy Jézus is csak egy ember volt, aki oktalanul szokásokat tartott meg, merthogy éppen ő töltött be korábbi törvényeket (a mi újszövetségi vallásunk egyik alapvetése éppen ez), de kereszthalálának földi okai között is az szerepelt, hogy nem az ember, de az Isten törvényei alapján élt. Amit Jézus és az apostolok tettek, az örök érvényű törvény minden keresztény ember számára.

Ma is vannak szerzetesnők, a katolikusok őket apácáknak nevezik, akik feladatai közé éppúgy tartozhat apostoli munka és a testvérek szolgálata, mint az imádság és bűnbánat. A katolikus kánonjog azonban kimondja, hogy az egyházi rendet (a hét szentség közül az egyiket) csak férfiak vehetik föl, méghozzá a Biblia a tizenkét apostol bibliai kollégiumára alapozva. A papok képviselik Krisztust a világban (de semmiképpen sem szabad egyes papokat, szavaikat vagy akár cselekedeteiket összetéveszteni Istennel!), pontosabban a Tizenkettő szerepét töltik be. Ilyen módon az Egyház úgy véli, nem lenne helyes, ha nőket is pappá szentelne.

VI. Pál pápa egyértelműen leírta, hogy a katolikus egyház sosem részesíthet érvényesen pap- vagy püspökszentelésben nőket. Az egyházi szentségre egyébként sem formálhat senki jogot, az egy ingyenes ajándék (elhívás) Istentől, amelyet az egyén alázatosan fogadhat úgy, hogy aláveti magát az Egyház tekintélyének a rend fölvétele érdekében.

Jézus Krisztus egyértelművé tette, hogy Őbenne nincsen különbség férfi és nő között. Ezt a jogegyenlőséget a katolikusok is elismerik, de ebből nem következik az, hogy az egyházi szentséget is mindkettőnek éppúgy ki lehet szolgáltatni. Az elhívás az Egyház szolgálatára nőket is érint, és nekik is van lehetőségük segíteni a Katolikus Egyházat. A szentségek (különösen a karakterszentségek) azonban nem személyiségi jogi kérdések, mert per definitionem látható módon Isten láthatatlan kegyelmét közvetítik. Ez a szentség, melyet Krisztusban lehet csak értelmezni. Egy Krisztus-kozmoszon kívül élő ember számára értelmezhetetlen, hogy mi mit értünk szentség alatt, s ezért tűnik úgy, hogy a nők papi szolgálatát támogatók valójában alapvető teológiai ismeretek hiányában vannak.

Mindezt annak kapcsán tartottam fontosnak elmondani, hogy a sajtóhírek szerint a minap az olasz rendőrség a Vatikában előállított egy nőt, aki magát (és ezáltal a média is őt) katolikus papnőnek nevezte, s évek óta miséztet. Tüntetett azért, hogy az új pápa engedélyezze nők pappá szentelését. Szomorú dolog ez, mert a katolikus hit alapjaival áll szemben, s ezért kérdéses, ő hol tanulta a hittudományt. A hölgy szerint körülbelül százötven női pap van a világon, ami egyébként egyházjogi nonszensz: az érvényes papszentelés kézrátétellel történik. Minden ma élő, rendesen felszentelt pap visszavezethető Krisztusig, aki maga is így tette apostolaivá a tizenkettőt, s azóta is csak így veheti föl valaki az egyházi rend szentségét. Érvényes módon semmiképpen sem kaphatták meg egy püspöktől sem ezt a szentséget. (Előfordulhat, hogy egyes püspökök érvénytelen papszenteléseket tartanak, egy afrikai például néhány éve házas embereket szentelt pappá. Többszöri figyelmeztetés után kiközösítette az Egyház. A XX. században kiközösítettekről egy későbbi cikkben írok majd.)

Sajnos előfordul, hogy bizonyos emberek a katolicizmus neve alatt a katolikus hittel ellentétes gondolatokat fogalmaznak meg. Ilyen Don Gallo pap bejelentése is, aki melegmozgalmi aktivistaként azt mondta, reménye szerint a következő pápa homoszexuális lesz (egyébként a marihuána legalizálása is célkitűzései között van). Ez önmagában annyira értelmetlen és céltalan kijelentés, mely egyetlen eredménye a zavar- és botránykeltés lehet, s ilyen módon alkalmas lehet arra is, hogy egyházfegyelmi eljárás induljon ellene. Vannak szerencsétlen papjaink. Egymásnak is segíteniük kell, hiszen mind először emberek s csak aztán papok. A nő is ember (azaz Isten gyermeke), és ez a legfontosabb, nem a rang.

13 komment

Címkék: homoszexualitás pápa párbeszéd szűz mária katolicizmus kiközösítés kánonjog


A bejegyzés trackback címe:

https://apologetika.blog.hu/api/trackback/id/tr615124861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felagund 2013.03.14. 16:10:14

Gondoltam inkább ide írom, hogy ne vesszen el a "népszerűbb" hozzászólások közötti sok anyázásban.

Szóval gratulálok a bloghoz, öröm látni, hogy érthetően, értelmesen és alaposan is lehet írni a katolikus vallásról - különösen ezekben a mai időkben...

Koczek úr 2013.03.15. 12:54:42

Egy cégnél természetes, hogy azok véleményére (is) kíváncsi, akik nem fogyasztják termékeit, hiszen az igényeik figyelembevételével esetleg bővülhet a vásárlók köre. Az egyház terméke nem a női papság, tehát nem biztos, hogy jó, ha valaki ettől teszi függővé, hogy katolikus lesz vagy sem (ha meg még úgysem lenne katolikus, akkor valóban érdektelen a véleménye).

Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol a szokások nem vezethetők vissza dogmákra. Például a papi nőtlenség a katolikus egyházon belül sem univerzális, a keleti rítusok megengedik nős emberek felszentelését - Szent Péternek is volt anyósa.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.26. 14:59:07

"Még a leginkább reformer pápa sem fogja engedni nők pappá szentelését"

Félti a vagyont, a karriert, mert hülye?

1000 ember él a Vatikánban(gondolom zömében homokosok és pedofílok), azután világszerte ott van még az a párezer pap. ők Kevesek a Világ nagyságához képest!
Xarok a katolikus egyházra és ez a döntés(nem lehet női pápa, női pap) konkrétan egyenlő a hímsovinizmussal.

"A nő is ember (azaz Isten gyermeke), és ez a legfontosabb, nem a rang."

Valóban emberek vagyunk mi nők is, megengeded nekünk?:))))
Hozzátok képest akkor inkább alien.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.26. 15:01:38

"Jézus kizárólag férfiakat választott maga köré."
Ezt Jézus mondta?

Katekéta 2013.03.26. 19:13:48

Igen, a Bibliában olvasható. Az egy könyv, kitűnő olvasmány lenne önnek is, segítene a lelkén.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.26. 20:25:07

@Katekéta:
Kizárt dolog.
Az az a könyv, amely azzal kezdődik, hogy volt az első emberpár, akinek két gyermeke született, akik felnőve más népektől kerítettek maguknak feleséget.
Ellentmondás.
Mese.

Ki mondta, hogy Isten férfi volt?

Állítsuk meg a ......... 2013.03.26. 20:38:51

Ezért nincs maguknak helye az állami oktatásban, mert újra a középkori sötétségbe akarják lehúzni a népet.
A hiedelmek, a babonák és mocsok korába.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.26. 20:52:29

Az emberi beteg lelkeken a pszichiátria szokott segíteni és nem a biblia.
Nem kell átvenni az orvosok feladatát.
Nem alkalmas mindenféle áltudomány az emberi elme gyógyítására.
A boszorkányüldözés és az ördögűzés pedig kiváltképp nem alkalmas erre, ezt bizonyítja a sok halálos áldozat is.
Ha az egyházukat nem állították volna félre, akkor még ma is ördögűzéssel segítenének a habzó szájú epilepsziásokon és más mentális betegeken is, holott megfelelő gyógyszerekkel ezek a betegségek nagy számban tünetmentessé tehetők.

Katekéta 2013.03.27. 12:00:18

A pap korábban a mai pszichológusok munkáját végezte. Ma is több atya végzett pszichológus, de természetesen ez csak a lelki gondozás kapcsán számít. A betegségeket nem a pap gyógyítja, nem is feladata. Az ördögűzésnél kötelező világi pszichológus véleményét is kikérni. Halálos áldozata egyetlen katolikus ördögűzésnek sem lehet.

Az Egyház már 1583-ban egy a reimsi szinóduson kijelentette, hogy az ördögi megszállásnak gondolt jelenségek jelentős részénél elmebetegségek állnak fenn, nem pedig démoni befolyás. Boldog Francesco Palau kármelita atya például elmebetegeknek szánt kórházat alapított, ahol minden beteget exorcizmus alá vetettek (ez ugyanis nem megszálltak esetében sem árt). Ezt az Egyház sem támogatta, és kétszer is a pápa magához hívatta a szerzetest, aki végül is a hagyományos elmemegfigyelőknél jobb gyógyulási arányt tudott felmutatni: az elmebetegekként bekerültek statisztikailag szignifikáns része további kezelések nélkül tünetmentessé vagy gyógyulttá váltak pszichológusok véleménye szerint is. Akin nem hatott az ördögűzés, az maradt az intézményben tudományos kezeléssel.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.27. 14:06:25

Nevetséges:)))

Még jó, hogy legalább ön elhiszi.
Gondolom operált is az egyház és rákosokat is kezelt orvosdoktori végzettség nélkül.
Gyógyítani pszichiáter szokott gyógyszerrel, a pszichológus csak terápiás kezeléseket végez, azt is szóban.

Állítsuk meg a ......... 2013.03.27. 14:28:22

II. János Pál pápa parkinsonját is ördögűzéssel próbálták kezelni ugye?
És a neurostimulátort is egy pap operálta bele az agyába az idegsebész helyett.

krepler 2013.04.08. 01:01:37

kedves Katekéta!
azért szögezzük le, hogy a nők pappá-nem-szentelése nem hittétel. a papi cölibátus eltörlése viszonylag hamar bekövetkezhet (hiszen ez tisztán egyházfegyelmi kérdés - és van bőséges példa a nős papokra, akár szent Péterre gondoljunk).
a női papság ellen szól azonban a hagyomány teljes súlya, mégis ne feledjük, hogy csalhatatlanul nem nyilatkozott róla pápa, nincs róla hittétel. számomra az, hogy Jézus férfiakat választott, azt jelenti, hogy a leghatékonyabban egy férfi tudja képviselni a tanítást. de azért nagyon sok dolog változott az egyháztörténelemben (hál' Istennek). Amiket felhoztál, azok se dogmatikai jellegű gondolatok.

antirandom 2015.11.08. 19:55:48

Jel: lelkesz-szandek-felmeres-151108.

Lelkészekhez címzett, a hívők egészségvédelmét segítő szándékukra rákérdező, nyilvános levél

Kedves Lelkész! Tejfalussy András a nevem. Biológiai hatás-mérések alapján kiderítettük, hogy Mózes II. 23., 20-33. szerinti területszerző, izraeli népirtási módszer a desztillált ivóvíz ivás tiltás, s a konyhasó fogyasztás tiltó „stop só” (max. 5 gramm konyhasó/nap és min. 4,7 gramm kálium/nap) előírás szerinti hazai „menzaprogram”, a 0,43 nátrium : kálium dózisarány. Mi a véleménye róla? Hogy védhessék az életüket, felvilágosítaná a gyülekezetéhez tartozókat, mivel lehet védekezniük? A sikeres védekezés egyszerű: tiszta desztillált ivóvíz ivás és étkezésnél a víz, konyhasó és kálium, a testnedvek természetes víz : konyhasó : kálium arányai szerinti mennyiségekkel (dózisaránnyal) pótlása. A zsidók mindennapjait szabályozó zsidó törvénykönyv Talmud is ilyet ajánl. Lásd Taanith 10 a. lap és Baba kamma 93 b. lap. Ugyanis az egészséges ember testnedveiben, a vérszérumában is, 110 a víz : konyhasó arány, és 30 a nátrium : kálium arány. Ugyanezek a dózisarányok a Ringer-infúziós oldatnál is. Étkezésnél sem lehetnek mások a ténylegesen optimális dózisarányok. Ezúton felkérem, hogy ezekről szíveskedjék mielőbb felvilágosítani a gyülekezetéhez tartozó embereket. Ha megtörtént, szíveskedjék jelezni a tejfalussy.andras42@gmail.com e-mail címemre. Köszönjük!

(Címzettek nevét és válaszát is közzétesszük, lásd: www.tejfalussy.com/MEHNAM-info/Vitarovat.)

Melléklet-1: Címzett lista
Meléklet-2: Címzett által küldött válasz
Öngyilkosság? Ezt gondold át.
süti beállítások módosítása